Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetnički prikaz

Mali plavi balon: Evo koliko vode Zemlja doista ima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Zemlja poznata kao vodeni planet, ne može se baš 'pohvaliti' s velikim obujmom vode.

Kada bi u jedan balon stavili sve njezine oceane, rijeke, podzemne izvore i ledenjake on bi bio širok 1.385 kilometara. Takav balon imao bi volumen od 1.386 kubičnih kilometara. Iako se na prvu može učiniti da se radi o velikom broju, realna situacija dobije se u usporedbi tog balona s cijelom Zemljom.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

>> Pogledajte sve struje i kretanje oceanskih voda

Kako bi lakše vizualizirali 'vodeno stanje' na Zemlji, umjetnici su na temelju ovih proračuna kreirali takav vodeni balon pokraj (suhe) Zemlje. Usporedbu si možete predočiti i stavite li pokraj košarkaške lopte kovanicu. Dakle, nasuprot promjeru vodenog balona od 1.385 kilometra stoji Zemljinih 12.256 kilometara.

Ipak, taj maleni balon vode dovoljan je da prekrije preko 70 posto Zemljine površine. Impresivno, zar ne?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene