Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li napustio Sunčev sustav?

Izgubljen u prostoru: Znanstvenici ne znaju gdje je Voyager

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u svijetu raspravljaju o mogućnosti da je američka sonda Voyager 1 postala prvi stroj koji je napravio čovjek koji je napustio Sunčev sustav, javlja BBC.

Voyager je lansiran u rujnu 1977. i zadaća mu je bila da ispita udaljene planete Sunčeva sustava Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Ta je zadaća izvršena još 1989. godine, ali je sonda potom usmjerena dublje u svemir, otprilike u smjeru prema središtu naše galaktike Mliječne staze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Alarmantan podatak Era istraživanja svemira je na rubu ponora? Slika nije dostupna Novo istraživanje Voyager je zapravo još prošle godine napustio Sunčev sustav!?

>> Put u beskonačnost: Voyager 1 je na izlasku iz Sunčeva sustava

Znanstvenici proučavaju podatke koji sugeriraju da Voyager napustio Sunčev sustav, ali nisu postigli suglasnost. Sonda je sada na negdje 18 milijardi kilometara od Zemlje ili na udaljenosti 123 puta većoj od one između Zemlje i Sunca. Radijske poruke s Voyagera putuju do Zemlje nevjerojatnih 16 sati.

NASA, koja upravlja Voyagerom, smatra da je sonda još uvijek unutar Sunečeva sustava. Bill Webber, astronom i umirovljeni profesor sa sveučilišta u Novom Meksiku, kazao je da sonda, sudeći po analizama podataka koje stižu s letjelice, 'izlazi' iz rubne zone Sunčeva sustava.

'U samo nekoliko dana, jačina radijacije heliosfere - rubne zone sunčeva sustava - smanjila se, a povećala se jačina kozmičkih zraka', rekao je Webber. Naglasio je, međutim, da se znanstvenici i dalje spore oko toga je li sonda dosegla međuplanetarni prostor ili se nalazi u jednom drugom, neodređenom međuprostoru, izvan Sunčeva sustava.

'Ja bih rekao da je Voyager 1 sada izvan heliosfere u jednom novom području te da su svi podaci koje primamo različiti i vrlo uzbudljivi', kazao je Webber.

Znanstvenici vjeruju da bi sonda mogla slati podatke do 2020. ili čak 2025. godine kada će ostati bez plutonijskih izvora energije pa će njezini odašiljači prestati emitirati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene