Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već više od 10 godina znanstvenike muči točka na jednom patuljastom planetu u našem Sunčevom sustavu - Ceresu. Prvi ju je snimio teleskop Hubble 2003. i 2004. godine, a sad je istu bijelu mrlju snimila i NASA-ina letjelica "Dawn" (Zora).


Svijetla točka na Ceresu čini se kao da svjetluca na sunčevoj svjetlosti. Letjelica Dawn koja je na putu prema Ceresu, zasigurno će za jednu od misija imati otkrivanje tog misterija. Ono što se zasad može sa sigurnošću reći, obzirom na povijest fotografiranja iste točke na Ceresu iz više izvora i tijekom duljeg vremenskog perioda, jest da je definitivno riječ o pravoj formaciji na tom patuljastom planetu, a ne artefaktu na fotografiji, piše Universe Today.

Vezani članci Slika nije dostupna PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava Slika nije dostupna FOTO Astronome zapanjio asteroid sa šest repova

Planetarni znanstvenici već dugo vremena pretpostavljaju da se ispod površine Ceresa nalazi vodeni led. Isto tako znanstvenici procjenjuju da ako je Ceres sastavljan od najmanje 25 posto vode, onda ima više vode nego što Zemlja ima pitke vode ukupno.

Prošle godine je teleskop Herschel otkrio vodenu paru oko Ceresa. Bez ogromnog planeta da ga vuče prema sebi, mehanizam po kojem je Ceres aktivan ostaje i dalje predmetom intrige.

Neki znanstvenici vjeruju kako Ceres možda ima ocean, a možda čak i atmosferu. Isto tako neki su znanstvenici sugerirali da Ceres i druga ledena tijela možda predstavljaju moguć izvor života na Zemlji, što je još jedan intrigantan prijedlog.

Iz svemira stigao radio signal - 'To je jedna od najvećih zagonetki u svemiru'

'Imamo svemirsku letjelicu na putu prema Ceresu, stoga nećemo dugo morati čekati prije nego dobijemo kontekst oko tog intrigantnog rezultata, izravno s izvora', rekla je Carol Raymond, zamjenica glavnog istražitelja za misiju Dawn.

NASA ističe kako će fotografije s letjelice Dawn nadići one teleskopa Hubble tijekom idućeg fotografiranja Ceresa, koje će biti krajem siječnja.

Očekuje se da će Dawn do Ceresa stići 6. ožujka, kad će možda i napokon biti riješen misterij bijele točke na njemu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju