Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igralište za bogate

Pogledajte "Svijet" - nevjerojatan mega resort u Dubaiju inspiriran svjetskim državama

Luksuzni rezort otvorit će se 2020.
Luksuzni rezort otvorit će se 2020. Profimedia
Aktualno Galerija Plutajuće vile s podvodnim sobama Plutajuće vile s podvodnim sobama Foto: Profimedia Luksuzni rezort otvorit će se 2020. Luksuzni rezort otvorit će se 2020. Foto: Profimedia Vile \ Vile \"morski konjići\" Foto: Profimedia +0 \ Galerija 1/4 >>
„Svijet“ je umjetni arhipelag koji se sasstoji od 300 otoka nedaleko od obale Dubaija. Građevinski radovi dovršeni su 2008. godine, ali je financijska kriza stopirala daljnje razvojne projekte kompleksa gotovo cijelo jedno desetljeće.

Četiri kilometra od obale Dubaija leži Europa. Ili barem verzija Europe. Sastojeći se od šest umjetnih otoka, uređenih kako bi nalikovali europskim državama i gradovima, ovaj megalomanski turistički projekt će po svom završetku moći ugostiti preko 16.000 posjetitelja. Naravno, onih koji će si to moći priuštiti s obzirom da je kompleks jedan od najluksuznijih na svijetu.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo" Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani"

U ovoj verziji Europe, sunce vječno sja, more i pješčane plaže su posvuda, a more je uvijek toplo. Našli su se tu Venecija, Petrograd, Švedska, Njemačka, Švicarska i još mnoge zemlje. A ako imate dovoljno novca, to mjesto moglo bi biti vaša destinacija iz snova.

Projekt nazvan „Srce Europe“ trenutno je u izgradnji i posljednje je poglavlje kompleksa „Svijet“. Konstruiranje i izgradnja „Svijeta“ započeta je 2003. Ogroman umjetni arhipelag s više od 300 otoka raspoređenih kako bi tvorili presliku Zemlje u malom, igralište je za bogate i slavne.

Za izgradnju otoka utrošeno je više od 34 milijarde tona kamenja i preko 320 milijuna kubičnih metara pijeska koje je dosipano u more. Projekt je toliko velik da ga astronauti mogu vidjeti iz svemira.

Iako je razvoj projekta pauziran 2008. kada je zbog financijske krize bilo teško financirati megalopamnske projekte, jedan njegov ogranak, a to je „Srce Europe“ upravo se priprema za prihvat prvih posjetitelja.

 

Mega projekt vrijedan 5 milijardi dolara

Građevinske dizalice i kranovi paraju nebo iznad Dubaija kao znak pripreme za Svjetsku izložbu 2020. Cijene nekretnina u tom gradu od 2014. su se smanjile, no očekuje se da će porasti uoči izložbe. Investitori koji su uložili ogroman novac u razvoj projekta „Srce Europe“ očekuju da će profitirati upravo od tog događaja i utjecaja koji će on imati na cijene u Dubaiju.

„Srce Europe“ obuhvaća 13 hotela i odmarališta i više od 4000 kuća za odmor. Sa klimatiziranim ulicama i podvodnim spavaonicama, kompleks se prostire na 6 milijuna četvornih metara i moći će primiti više od 16.000 ljudi.

Prva faza izgradnje uključuje 10 palača na obali Švedske, 32 vile na otoku Njemačke i 78 plutajućih kuća, poznatijih pod nazivom „Plutajući morski konjići“ , a koji se nalaze oko otoka Petrograd.

Na kopnu je već završena jedna švedska palača, koju karakterizira skandinavski dizajn i krov u obliku vikinškog broda. Ostalih devet palača 70 posto su završene. Otok Petrograda oblikovan je kao srce, a zapravo je tematski namijenjen za medeni mjesec. Taj otok i većina vila Njemačke u bauhaus stilu su dovršene. Prvi „plutajući morski konjić“ također je dovršen, a trenutno se gradi još 20 modela.

Primopredaja nekretnina počinje ove godine, a dovršena će biti 2020. Investitor cilja na kupce koji već posjeduju jedan dom, te tvrdi kako je već prodano ili rezervirano čak 85 posto nekretnina. 70 posto kupaca dolaze iz zemalja Zaljeva i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsjednik kompanije koja gradi kompleks, Josef Kleindienst izjavio je da „Srce Europe“ želi služiti kao „staycation“ destinacija.

„Želimo ljudima iz Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata ponuditi mjesto gdje će se moći odmarati i uživati u vlastitoj zemlji“, rekao je Josef Kleindienst za CNN. No nadodao je kako naravno žele privući turiste iz cijelog svijeta.

Svih 10 nekretnina u Švedskoj već je prodano, nadodao je austrijski biznismen, te objasnio kako je osam kupaca s Bliskog istoka, a još dva milijardera su iz Europe. Trenutno su prodane i sve vile na njemačkom otoku.

Nova destinacija na turističkoj mapi svijeta

Druga faza izgradnje sastoji se od dva resorta posvećenih „Centru Europe“, a radi se o otoku koji kombinira Portofino, Italiju i Azurnu obalu kao inspiraciju, a dovršen će biti 2019. ili 2020. godine.

Među atrakcijama koje će se tamo moći pronaći su i umjetni koraljni grebeni za ronjenje, koji je stvorio Kleindienst Centar za znanosti o moru, koji se i sam nalazi na arhipelagu.

„Glavni cilje je stvoriti živo, održivo i raznoliko morsko stanište“, rekao je Adrian Evans, morski biolog koji radi u Centru. Investitori tvrde kako godišnje uspiju uzgojiti preko 100.000 koralja.

A za one koji preferiraju ostati na suhom, plutajuće vile omogućuju posjetiteljima da promatraju morski život iz svojih podvodnih spavaćih soba i kupaonica.

Ukoliko će sve teći po planu, i venecijanski otok će imati cijeli niz podvodnih soba i sadržaja. Razvoj tih sadržaja smatra se trećom fazom razvoja projekta, a uključuje i kuće na švicarskom otoku i još deset drugih hotela na otoku „Centar Europe“.

Richard Thompson, urednič časopisa Middle East Economic Digest, izjavio je kako je svjedok promjene u turističkim zahtjevima.

„Ljudi tragaju za iskustvom, više ne žele imati samo luksuz dok leže na plaži. Žele avanture, jedinstvena iskustva koja će objaviti na svojim profilima društvenih mreža i iskustva koja će ih oblikovati kao pojedince“, rekao je Thompson.

Šro s ostatkom projekta „Svijet“?

Gotovo svi njegovi otoci ostat će i dalje nerazvijeni, ali postoje govorkanja kako će se drugi resorti i hoteli uskoro pojaviti i ondje.

U blizini „Srca Europe“ nalazi se i mali otok Libanon koji je do sada radio kao privatni resort na plaži, no sada se nudi na prodaju. Allsopp & Allsopp, agencija za promet nekretninama koja je zadužena za prodaju otočića, izjavila je kako je jedna hotelska grupa trenutno zainteresirana za kupnju te nekretnine s namjerom izgradnje eko-friendly resorta.

Istovremeno, Seven Tides, vlasnici otoka Južne Amerike, objavili su preko svojih predstavnika kako planiraju graditi naselja na dva otoka na jugu arhipelaga, a više detalja biti će objavljeno u ožujku.
Čini se da će u budućnosti „Srce Europe“ imati konkurenciju no vjerojatno će prva privući turiste u ovaj mega rezort.

„Svjetska izložba 2020. je povod zbog kojih bi svi trebali doći i posjetiti Dubai“, rekao je Josef Kleindienst koji planira svoje „Srce Europe“ otvoriti upravo tada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene