Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA LI KRAJA TERORU?

Život žena u Afganistanu postao je još gori: Nakon zadnjeg poteza talibana izašle su na ulice

Aktualno Galerija Žene u Afganistanu: Ilustracija - 4 Žene u Afganistanu: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Žene u Afganistanu: Ilustracija - 2 Žene u Afganistanu: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Žene u Afganistanu: Ilustracija - 3 Žene u Afganistanu: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Žene u Afganistanu: Ilustracija - 1 Žene u Afganistanu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Žene u Afganistanu: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Život žena u Afganistanu, zemlji siromaštva, rata i represije, postao je još gori. Talibani su im zabranili pohađanje fakulteta. Srušeni su snovi tisućama djevojaka i žena koje su prije samo tri mjeseca polagale prijamne ispite diljem zemlje.

Unatoč strogim kaznama za neposluh žene Afganistana izašle su na ulice. Ne žele prihvatiti zabranu studiranja. S druge strane ulice pridružili su im se i muškarci.

"Još jednom sveučilište je zabranjeno ženama. Ne želimo biti eliminirane. Sramotno je što međunarodna zajednica Ujedinjenih naroda odlučuje šutjeti", rekla je Mahro Mahrin iz udruge Jedinstvo i solidarnost afganistanskih žena.

Sve su pobune ekspresno ugašene. Na ulazu na sveučilište u Kabulu žene su dočekale barikade i talibanska straža.

"Osjećam se užasno. Poderala sam sve bilježnice jer ovo nije život za nas, talibani nam ne dopuštaju nastavak studiranja. Došla sam se upisati, ali mi nisu dopustili", rekla je Sahar.

Mnogima su srušeni snovi i vjera u budućnost.

Pročitajte i ovo Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 5 MOŽE LI GORE? Obećanje, ludom radovanje: Talibani objavili da ženama ukidaju pravo na studiranje

Pročitajte i ovo Ilustracija Najstroža primjena islamskog zakona "Oko za oko, zub za zub": Prvo javno smaknuće od dolaska talibana na vlast

"Kad se ženama koje čine polovicu društva zatvore vrata škola, to znači da proces ljudske evolucije i razvoja društva staje", rekla je Hasti.

Kritike na odluku međunarodno nepriznatih talibanskih vlasti stižu sa svih strana.

"Ovo je još jedno prekršeno obećanje talibana. Vidjeli smo od njihova preuzimanja vlasti, ali i u posljednjih nekoliko mjeseci smanjivanje prostora za žene", istaknuo je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana i povratka talibanske vlasti prava žena svedena su na minimum.

Izlaze u pratnji muškaraca, moraju biti prekrivene, većina ne smije raditi, djevojčice mogu u školu do šestog razreda, uvedena je spolna segregacija. Zemlja pada u sve dublju humanitarnu krizu, polovica stanovništva živi u siromaštvu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene