Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Afganistanski talibani zabranili su ženama ulazak u javna kupelji i gimnastičke dvorane, objavljeno je u nedjelju pošto su ranije ovaj tjedan zabranili ženama pristup parkovima u glavnome gradu Kabulu.


"Sportske dvorane zatvorene su za žene jer su treneri muškarci, a neke su dvorane bile mješovite", rekao je u nedjelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, glasnogovornik ministarstva za sprječavanje poroka i promicanje kreposti.

Ženama je odsad zabranjen i pristup "hamamu", a riječ je o javnoj kupelji gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca.

"Sada svaka kuća ima kupaonicu, stoga nema problema za žene" da se peru, objasnio je glasnogovornik.

Videosnimka na društvenim mrežama - koja nije mogla biti provjerena iz neovisnog izvora - pokazuje skupinu žena okrenutih leđima kako negoduju zbog zatvaranja gimnastičkih dvorana.

"Ova je sportska dvorana namijenjena isključivo ženama. Nastavno osoblje i treneri su redom žene", žali se jedna od njih.

"Ne možete nam baš sve zabraniti", dodaje mlada žena glasa slomljenog tugom.

Kada su drugi put došli na vlast u kolovozu 2021., talibani su obećali da će ovaj put biti elastičniji nego tijekom prve vladavine od 1996. do 2001., no postupno se vraćaju na staru praksu radikalno režući ženama prava i slobode. Tako su zatvorili srednje škole za djevojke i naredili nošenje integralnog vela.

Ujedinjeni narodi zabrinuti

Žene su isključene iz većine radnih mjesta u javnim službama, ne smiju same putovati izvan grada, a ranije ovaj tjedan talibani su im zabranili i pristup parkovima u glavnome gradu.

Sva ta ograničenja trebaju spriječiti žene da se okupljaju te izraze protivljenje talibanskom režimu, ocjenjuje se.

Godina dana od povratka talibana - 2 Godina dana od pada Kabula: Žene u Afganistanu vraćene su stoljeće unatrag, djeca gladna odlaze na spavanje

Talibani - 1 Nema posla, nema hrane, djeca su pothranjena, žene su bez prava: Jedna se stvar ipak promijenila na bolje

Malene skupine žena organizirale su nekoliko munjevitih prosvjeda u Kabulu i drugim velikim gradovima, izlažući se opasnosti od odmazda vlasti. Ta su okupljanja općenito brutalno raspršena, a sudionice privedene u policiju.

Početkom studenoga Ujedinjeni narodi izrazili su "zabrinutost" jer su talibani remetili konferenciju za novinare koju je Kabulu održavala jedna ženska organizacija. Sudionice te konferencije bile su fiički pretraživane, a glavna organizatorica je uhićena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju