Talibanske vlasti u utorak su zabranile djevojkama studiranje na sveučilištima u Afganistanu na neodređeno vrijeme, objavilo je ministarstvo za visoko obrazovanje u pismu upućenom svim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u zemlji.

Galerija Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 5 Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 1 Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 2 +2 Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 3

"Svi ste ovim obaviješteni da provedete spomenutu naredbu o prekidu obrazovanja za žene do nove odredbe", kaže se u pismu koje je objavio ministar za visoko obrazovanje Neda Mohammad Nadeem.

Glasnogovornik ministarstva Ziaullah Hashimi također je potvrdio tu vijest.

Do zabrane visokog obrazovanja došlo je manje od tri mjeseca nakon što su tisuće djevojaka i žena polagale prijemne ispite za sveučilišta diljem zemlje. Djevojčice su već bile lišene pristupa srednjim školama.

Ilustracija "Oko za oko, zub za zub": Prvo javno smaknuće od dolaska talibana na vlast

Afganistan Pakao i beznađe u Afganistanu: Roditelji drogiraju gladnu djecu da bi spavala, prodaju organe i kćeri kako bi platili dugove

Kada su se vratili na vlast u kolovozu 2021., talibani su obećali da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili ultrarigoroznom tumačenju islama koje je obilježilo njihovo prvo razdoblje na vlasti (1996.-2001.).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju