Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola oružja u Australiji

Žena skrivala zlatni pištolj, razotkrila je granična kontrola: Prijeti joj do 10 godina zatvora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ne baš običan, ali svakako zlata vrijedan i poprilično opasan predmet u prtljazi Amerikanke otkrila je australska kontrola na aerodromu.

Nakon što je stigla letom iz Los Angelesa 28-godišnja Amerikanka je uhićena u Sydneyu.

U svojoj prtljazi nosila je 24-karatni pozlaćeni pištolj, a nije imala dozvolu za uvoz ili posjedovanje vatrenog oružja u Australiji, objavile su australske granične snage (ABF).

Maksimalna kazna za ovo kazneno djelo u Australiji je 10 godina zatvora.

Australija je poznata kao jedna od zemalja koja ima neka od najstrožih pravila o posjedovanju oružja u svijetu i protuzakonito je da osoba "namjerno" uvozi vatreno oružje bez prethodnog odobrenja.

Žena, čiji identitet nije objavljen, pojavila se pred lokalnim sudom u ponedjeljak i odobrena joj je jamčevina. No, status njezine vize i nastavak boravka u Australiji podliježu sudovima te bi ovisno o ishodu mogla biti i udaljena iz zemlje, piše CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija STROGA KONTROLA U AUSTRALIJI Tinejdžer isprintao oružje, prijeti mu zatvor: ''Podsjeća na igračku, ali...''

Australija se često navodi kao primjer za to kako odlučna kontrola oružja može uspjeti u smanjenju smrtnih slučajeva uzrokovanih vatrenim oružjem.

Država je provela sveobuhvatne mjere kontrole oružja nakon što je u travnju 1996. u Port Arthuru na Tasmaniji usamljeni strijelac ubio 35 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija pravila vrijede za sve Najskuplji doručak u životu: Zaboravio prijaviti sendvič pa morao platiti astronomsku kaznu

Brzometne puške i sačmarice bile su zabranjene, licenciranje vlasnika oružja je postroženo, a preostalo vatreno oružje registrirano je prema jedinstvenim nacionalnim standardima uz vrlo uspješnu shemu otkupa i amnestije širom zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene