Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STROGA KONTROLA U AUSTRALIJI

Tinejdžer isprintao oružje, prijeti mu zatvor: ''Podsjeća na igračku, ali...''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Australiju se često ističe kao primjer stroge kontrole posjedovanja oružja.

Australski tinejdžer je optužen za kazneno djelo posjedovanja i proizvodnje oružja nakon što je policija kod njega pronašla potpuno funkcionalno vatreno oružje koje je navodno sam proizveo zahvaljujući 3D printeru. Na sudu bi se trebao pojaviti idući tjedan.

Policija je u kući 18-godišnjaka tijekom pretresa početkom mjeseca pronašla oružje, a narednik Blair Smith je upozorio: ''Ovo vatreno oružje, iako podsjeća na igračku, može uzrokovati ozbiljnu štetu. Stvarno je zabrinjavajuće što je ovaj čovjek uspio proizvesti ovakvo oružje kod kuće 3D printerom i lako dostupnim materijalima''.

Plastično oružje koje je napravio tinejdžer jednim povlačenjem okidača može ispaliti 15 metaka, a policija navodi da je za njegovu izradu bilo potrebno dva dana te da je materijal koštao manje od 28 dolara, piše CNN.

Vlada Zapadne Australije predložila je krajem prošle godine izmjenu Zakona o oružju kako bi proizvodnja plastičnog 3D vatrenog oružja postala nezakonita. Naime, svatko tko je uhvaćen s planom da ga proizvede ili s uputama za proizvodnju, prema prijedlogu, mogao bi dobiti maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Joe Biden Nakon masovnih pucnjava ''Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti?'': Biden pozvao na zabranu jurišnog oružja
Pročitajte i ovo Šverceri oružjem PNUSKOK U AKCIJI VIDEO Otkriveni šverceri civilnog i vojnog oružja, policija privođenje snimila dronom: Imali su puške, strojnice, bombe, snajpere, vojni eksploziv...

Podsjetimo, civilima u Australiji je zabranjeno posjedovanje automatskog oružja, a svo ostalo oružje smiju imati samo građani stariji od 18 godina uz potrebne dozvole i stroge provjere. Zakon je usvojen 1996. godine nakon što je naoružani napadač pucao na turiste u Port Arthuru, bivšem kolonijalnom zatvoru u Tasmaniji, i ubio 35 ljudi.

Posljednja masovna pucnjava u Australiji dogodila se 2018. kada je ubijeno sedam osoba i bilo je to najgore masovno ubojstvo u posljednje 22 godine u zemlji koju se često ističe kao primjer stroge kontrole oružja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene