Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u 81. godini

Biden potvrdio kandidaturu za drugi mandat: "Bitka za dušu nacije nije dovršena"

Američki predsjednik Joe Biden objavio je i službeno da ide po novi mandat u Bijeloj kući.

Joe Biden službeno je u utorak najavio svoju kandidaturu za ponovni izbor za predsjednika SAD-a i tako krenuo u borbu da uvjeri zemlju da njegova administracija zaslužuje još četiri godine u Bijeloj kući te da njegove godine neće ometati njegovu sposobnost vladanja.

Reizbornu kampanju najavljuje za 2024. godinu. 

U videosnimci objavljenoj rano u utorak Biden je sljedeću godinu opisao kao borbu protiv republikanskog ekstremizma te ustvrdio da mu je potrebno više vremena da u potpunosti ostvari svoj zavjet da će obnoviti karakter nacije.

Pročitajte i ovo Joe Biden Neformalna utrka za Bijelu kuću Život su mu obilježile tragedije, snagu crpi iz dva izvora, a čvrsto se drži jednog djedova savjeta: Hoće li to biti dovoljno?

"Kada sam se kandidirao za predsjednika prije četiri godine, rekao sam da smo u borbi za dušu Amerike. I još uvijek jesmo", rekao je u videu koji je započeo slikama pobune 6. siječnja 2021. aktivista za prava na pobačaj koji prosvjeduju pred Vrhovnim sudom SAD-a.

Sposoban, ali prestar?

Joe Biden u utrku za drugi predsjednički mandat ulazi u rekordnoj životnoj dobi od 80 godina, a čeka ga potencijalni novi revanš s Donaldom Trumpom, pišu američki mediji.

Očekuje se da će se zbog svoje dobi suočiti sa stalnim i žestokim preispitivanjima. Demokratski veteran imao bi 86 godina na kraju drugog mandata.

Čak i ako je liječnički pregled u veljači utvrdio da je sposoban za obavljanje predsjedničkih dužnosti, mnogi, uključujući i njegovu biračku bazu, vjeruju da je prestar.

Pročitajte i ovo Joe Biden Lezija na prsima Američkom predsjedniku otkriven rak, liječnik poručio: "Kancerogeno tkivo je uspješno uklonjeno"

Anketa NBC Newsa objavljena tijekom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se ne bi trebao kandidirati.

69 posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebao u utrku naveli su zabrinutost zbog njegove dobi kao glavni ili sporedni razlog.

Biden voli na to odgovarati: "Samo me gledajte", što znači da bi se glasači trebali usredotočiti na njegove političke pobjede kod kuće i njegovo organiziranje zapadnog saveza bez presedana kako bi pomogao Ukrajini da se obrani od ruske invazije.

Pročitajte i ovo Joe Biden Napuštao vojnu bazu VIDEO Ah, te stepenice: Društvene mreže čude se novom gafu američkog predsjednika

Tijekom sljedećih godinu i pol Biden bi imao sve prednosti obnašanja dužnosti, uz potporu ujedinjene stranke, dok republikanci tek započinju nesređenu predizbornu sezonu.

Donald Trump, usprkos tome što je postao prvi bivši ili sadašnji predsjednik s optužbama za kazneno djelo i suočava se s istragama zbog pokušaja da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020., uvjerljivi je republikanski favorit.

Trump je u ponedjeljak iznio vlastitu kritiku čovjeka koji ga je porazio prošli put. "S tako katastrofalnim i neuspjelim predsjedanjem gotovo je nezamislivo da bi Biden uopće pomislio na ponovno kandidiranje", rekao je u izjavi.

Najvjerojatniji republikanski protukandidat 76-godišnjem Trumpu, guverner Floride Ron DeSantis, predstavlja sličnu desničarsku figuru, iako je znatno mlađi s 44 godine.

Očekuje se da će na izborima u studenome 2024. Biden zadržati Kamalu Harris, prvu crnu osobu i prvu ženu koja je postala potpredsjednica.

Pročitajte i ovo Joe Biden Najavljeno više kandidata Biden prvo rekao da će se kandidirati sljedeće godine na izborima pa dodao: "Nismo spremni to još najaviti"

Rejting ispod 50 posto 

Bidenov rejting nije premašio 50 posto više od godinu i pol dana. Međutim, kad je to bilo važno, uvijek je davao više.

Pristaše kažu da je iznenađujuće snažan učinak Demokratske stranke na izborima za Kongres u sredini mandata 2022. potvrdio brend Bidena.

I dok se Biden može činiti blijedim u usporedbi s Trumpom, on računa na svoj umjereni, staromodni imidž kao tajno oružje potrebno u sve ekstremnijim vremenima.

"Moj tata je uvijek govorio", često kaže Biden. "'Joey, ne uspoređuj me sa Svemogućim. Usporedi me s alternativom.'"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene