Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima 22 kilograma

Zbog rijetke bolesti izgleda kao starica u tijelu 8-godišnjakinje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog rijetke bolesti ova 25-godišnjakinja izgleda poput starice zatočene u tijelu 8-godišnjakinje. Ima samo 22 kilograma.

Rijetka bolest zvana sklerodernija ili sistemska skleroza pretvorila je život 25-godišnje Mapule Ditshwane iz Južnoafričke Rebuplike u pakao. Ne može ni sjediti ni saginjati se, a ni obavljati većinu dnevnih poslova i aktivnosti. Može samo stajati ili ležati, a treba joj pomoć i da legne u krevet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stvara se novo neprijateljstvo? Južnoafrička Republika optužila Izrael za genocid, on uzvratio: "Vi surađujete s terorističkom skupinom" Vladimir Putin na samitu BRICS BRICS o proširenju Putin se putem videoveze obratio važnom samitu u Južnoafričkoj Republici

>> FOTO: Koža na šakama mu je poput narančine kore

Sklerodermija je kronična multisistemska bolest obilježena upalnim, žilnim i fibroznim promjenama kože i unutarnjih organskih sustava, najčešće probavni sustav, pluća, srce i bubrezi. Četiri puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Dr. John Mampane je rekao kako je kod Mapule bolest uzrok zakržljalog rasta. Autoimuni poremećaj doveo je do toga da imunološki sustav napada i uništava zdravo tkivo. Simptomi su još i opadanje kose, tvrdoću i zadebljanje kože, ukočenost i krutost udova... Uzrok bolesti je nepoznat.

Mapula je rođena zdrava, no stanje joj se počelo pogoršavati kada je imala 7 godina. Srećom, liječnici kažu kako bolest još nije napala njezine unutarnje organe. Nakon smrti roditelja živjela je s bakom, no i ona je nedavno umrla. Sada živi s ujakom.

Ima samo 22 kilograma što bi bila normalna težina za dijete u dobi od 8 godina. No, zbog tvrde kože, tankih udova i krutih zglobova izgleda poput starice. Može samo stajati i polako hodati. Brzo se umara i uglavnom je drugi moraju nositi uokolo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene