Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri stoljeća dug sukob

Zbog dogovora o "Sjevernoj Makedoniji" oporba mu prijeti izglasavanjem nepovjerenja

Zoran Zaev i Alexis Tsipras (Foto: AFP)
Zoran Zaev i Alexis Tsipras (Foto: AFP) Foto: Afp
Grčka oporbena stranka Nova demokracija zatražit će parlamentarno glasanje o povjerenju premijeru Alexisu Tsiprasu zbog sporazuma kojim bi se Makedonija nakon nekoliko desetljeća sukoba s Atenom trebala preimenovati u "Sjevernu Makedoniju", otkrio je u četvrtak čelnik te političke grupacije Kyriakos Mitsotakis.

Tsiprasova koalicija ljevice i desnice ima 154 od 300 zastupnika u parlamentu. Ovo će biti prvo glasanje o povjerenju Tsiprasu otkad je stupio na vlast 2015. godine.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Alexis Tsipras (Foto: AFP) Nakon objave rezultata Uzdrmana vlada u Grčkoj, premijer Alexis Tsipras: "Zatražit ću sazivanje nacionalnih izbora"

Tsiprasova popularnost u anketama pada, dijelom zbog ekonomskih reformi uvedenih kao uvjet za treći paket pomoći vrijedan nekoliko milijardi eura.

Grčki premijer i njegov makedonski kolega Zoran Zaev u utorak su se dogovorili da će tu bivšu jugoslavensku republiku preimenovati u "Republiku Sjevernu Makedoniju", čime su dovršeni gotovo tri desetljeća dugi sukobi oko tog naziva koji je blokirao put Skoplja prema Europskoj uniji i NATO savezu.

No taj je dogovor izazvao snažne kritike oporbenih stranaka u obje države, a makedonski predsjednik Đorge Ivanov najavio je da će staviti veto na tu mjeru.

Mitsotakis je najavio da će podnijeti zahtjev za glasanjem nakon što parlament u četvrtak završi s odlučivanjem o reformama vezanih za financijsku pomoć.

Tsiparsov koalicijski partner, desna stranka Neovisni Grci, obznanila je da neće podržati sporazum sa Skopljem, ali da neće ni rušiti vladu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene