Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završio summit G8 u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je trodnevni skup sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije - G8 - zajedničkom izjavom posvećenom zaoštravanju sukoba na Bliskom istoku, sjevernokorejskoj i iranskoj krizi, energetskoj sigurnosti i svjetskoj trgovini.

Čelnici Rusije, koja je prvi put ugostila redoviti godišnji skup, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Kanada i Italije zatražili su prekid nasilja na Bliskom istoku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemirno u Torontu Prosvjed protiv G20: 412 uhićenih, zapaljeni policijski automobili Slika nije dostupna Završna izjava G8 osudio potapanje korejskog broda i nuklearni program Irana

Pozvali su Hezbollah da oslobodi tri oteta izraelska vojnika i okonča napade na Izrael, dok je od izraelske vlade zatraženo da pokaže suzdržanost. 

Na prijedlog G8 o raspoređivanju novih promatračkih vojnih snaga u Libanonu, Vijeće sigurnosti UN-a je odgovorilo pozitivno i uskoro će, usprkos suzdržanosti Bijele kuće, početi raditi na sporazumu o multilateralnim snagama sigurnosti. 

"Pozdravili bismo potez Vijeća sigurnosti da preispita mogućnost raspoređivanja međunarodnih promatračkih/sigurnosnih snaga", stoji u zajedničkoj izjavi. 

Bijela kuća se oglasila opaskom da je plan još u "ranoj fazi", dok je Izrael ocijenio da je taj prijedlog "preuranjen". 

Britanija i Italija smatraju da bi buduće snage trebale biti brojnije i robusnije od UNIFIL-a koji nadgleda granicu Izraela i Libanona od 1978., ali se pokazao nemoćnim u obuzdavanju gerilskih napada na Izrael i izraelskih osvetničkih pohoda. 

G8 je oštro osudio sjevernokorejsko testiranje balističkih projektila jer "ugrožava mir, stabilnost i sigurnost regije i šire", i odobrio plan Rusije o stvaranju međunarodnih centara za atomsko gorivo kako bi se spriječio razvoj nuklearnog naoružanja. 

Nešto blažim tonom G8 je izrazio i zabrinutost oko pitanja Irana, koji je odbacio zahtjeve zapadnih zemalja za obustavom programa obogaćivanja urana. Obogaćivanjem se uran pročišćava za upotrebu u atomskim centralama ili za proizvodnju nuklearnog oružja, zavisno od stupnja tog "obogaćivanja". 

Teheran opetovano tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe iako je njegovim programom predviđeno obogaćivanje urana do razine koja višestruko premašuje onu propisanu za gorivo u atomskim centralama. 

Na summit u Sankt Peterburgu pozvani su bili kao gosti čelnici Brazila, Kine, Indije, Meksika i Južnoafričke Republike. S čelnicima tih zemalja, koje se nastoje pridružiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. (WTO), razgovaralo se o liberalizaciji svjetske trgovine. Zaključeno je da je rast globalng gospodarstva u usponu. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i vođe preostalih zemalja "iskreno" su pretresli stanje demokracije u Rusiji. Putin je prisutne izvijestio da se neće kandidirati za treći predsjednički mandat. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja sljedeće godine preuzima predsjedanje G8, odbacila je mogućnost proširenja G8 na nove zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene