Miloš Zeman (Foto: AFP)
Miloš Zeman (Foto: AFP) Foto: Afp

U Češkoj su u subotu zatvorena birališta u prvom krugu predsjedničkih izbora, koji je trajao dva dana, a na kojima bi pobijediti trebao dosadašnji predsjednik Miloš Zeman.


No ankete mu ne prognoziraju pobjedu u prvom krugu, pa će se vrlo vjerojatno ići u drugi za dva tjedna koji će također trajati dva dana.

Vezani članci Restoran u Pragu nudi desert u obliku koronavirusa Desert u obliku koronavirusa spasio im je posao, svakim danom sve je popularniji Koronavirus u Njemačkoj Pandemija ne posustaje! Neke europske zemlje imaju rekordan broj novozaraženih, Njemačka bilježi velik porast

Zeman (73) je vodio kampanju na platformi protivljenja imigraciji i zauzimao se za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz EU-a, premda sam podržava članstvo u Uniji.

Jiri Drahoš, profesor kemije i dva puta predsjednik Češke akademije znanosti, trebao bi ući u drugi krug. Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Ovo je tek drugi put da Česi izravno biraju predsjednika, koji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu. Prije ga se biralo u parlamentu.

Pravo glasa ima oko 8,4 milijuna ljudi. Prvi rezultati očekuju se u subotu navečer. (Hina)