Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi krug

Zatvorena birališta u Češkoj, Zeman favorit

Miloš Zeman (Foto: AFP)
Miloš Zeman (Foto: AFP) Foto: Afp
U Češkoj su u subotu zatvorena birališta u prvom krugu predsjedničkih izbora, koji je trajao dva dana, a na kojima bi pobijediti trebao dosadašnji predsjednik Miloš Zeman.

No ankete mu ne prognoziraju pobjedu u prvom krugu, pa će se vrlo vjerojatno ići u drugi za dva tjedna koji će također trajati dva dana.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete" Slika nije dostupna Formira se nova vlast Dao ostavku: Premijer poslao pismo predsjedniku u bolnici

Zeman (73) je vodio kampanju na platformi protivljenja imigraciji i zauzimao se za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz EU-a, premda sam podržava članstvo u Uniji.

Jiri Drahoš, profesor kemije i dva puta predsjednik Češke akademije znanosti, trebao bi ući u drugi krug. Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Ovo je tek drugi put da Česi izravno biraju predsjednika, koji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu. Prije ga se biralo u parlamentu.

Pravo glasa ima oko 8,4 milijuna ljudi. Prvi rezultati očekuju se u subotu navečer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene