Zastupnik stranke koja vlada Haitijem u ponedjeljak je pucao na prosvjedu, te ranio fotoreportera, u vrijeme dok raste bijes građana zbog nestašica goriva i hrane u toj karipskoj državi.

Galerija


Senator Jean Marie Ralph Fethiere izišao je iz automobila u blizini parlamenta u prijestolnici Port-au-Prince, nakon što je nekoliko prosvjednika otvorilo vrata njegova vozila vičući na njega. Fethiere je potom izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca pa se gomila oko vozila razbježala. Zastupnik se vratio u automobil koji je odjurio.

Vezani članci Američka policija, ilustracija Još jedna masovna pucnjava u SAD-u: Trojica napadača ubila dvoje i ranila najmanje 20 ljudi Kriza na Haitiju (Foto: AFP) Pucnjevi blizu američkog veleposlanstva na Haitiju - State Department

U pucnjavi je ranjen fotoreporter Associated Pressa Dieu-Nalio Chery. Ozlijeđena mu je čeljust te će se iz nje morati vaditi ostatak metka, prenosi njegova novinska agencija i dodaje kako se očekuje njegov oporavak.

Međunarodni mediji pišu da je ozlijeđen i zaštitar, no nema detalja o njegovu stanju. Fethiere je za radiostanicu Mega rekao da je djelovao u samoobrani. Spor između energetskih tvrtki Haitija i SAD-a uzrokovao je nestanke struje i nestašice goriva u toj državi od 11 milijuna stanovnika, što je izazvalo bijes građana prema vladi Jovenela Moisea.

Ta najsiromašnija država zapadne hemisfere dugo je ovisila o gorivu iz obližnje Venezuele, koja joj je jeftinije prodavala benzin, dizel i druge proizvode kroz program Petrocaribe. No zbog ekonomskih problema u Venezueli taj je program zaustavljen prošle godine, zbog čega se Haiti morao vratiti na međunarodna tržišta nafte, što je podiglo cijene goriva.