Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zašto je Charles Roberts pobio djevojčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Motivi tridesetdvogodišnjeg Charlesa Carla Robertsa za napad na osnovnu školu u Nickel Minesu na jugu Pennsylvanije, u kojem je ubio pet djevojčica, pet teško ranio, te počinio samoubojstvo, po svemu sudeći povezani su sa zlostavljanjem iz djetinjstva, te gubitkom tek rođenog djeteta prije devet godina.

Policija je do takvih saznanja došla na temelju istrage, te rekonstrukcije motiva i okolnosti koje su Robertsa nagnale na stravičan zločin. 

Pročitajte i ovo Spašavanje djevojčica iz jezera u Somboru - 4 moglo je biti kobno FOTO Dramatično spašavanje kod susjeda: Djevojčice se šetale po zaleđenom jezeru pa propale kroz led Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva"

Hicima u glavu ubijene su djevojčice Naomi Rose (7), Lina Miller (7), Mary Liz Miller (8), Anna Mae Stoltzfus (12) i Marian Fisher (13). Za život se u bolnici bori još pet ranjenih djevojčica u dobi od šest do 13 godine. Dvije su djevojčice u životnoj opasnosti, dok su tri trenutačno stabilne. 

Ubojičino oproštajno pismo

Prije nego je počeo ubijati djevojčice Roberts je svojoj supruzi ostavio poduže oproštajno pismo u kojem je među ostalim pisalo:

'Ne znam kako si bila uz mene sve ove godine. Ja te nisam zavrjedio, ti si divna žena i zaslužuješ mnogo više. Djelili smo mnogo dobrih stvari, ali i tragediju koja nam se dogodila s Elise. 

To je zauvijek promjenilo moj život i ja nikada više neću biti isti. 

Pun sam mržnje, prema sebi, prema Bogu i nevjerojatne praznine i čini se kako svaki put kada nešto radimo mislim na to kako nije pošteno što Elise nije s nama da to vidi.'

Elise je rođena preuranjeno 1997. godine i živjela je svega dvadesetak dana. 


Kako je objavio načelnik Miller, prije no što je pobio djevojčice Roberts je iz škole nazvao suprugu. Rekao joj je kako ga već dulje vrijeme proganja događaj od prije 20 godina kada je zlostavljao svoje rođake stare 3 i 4 godine, i da želi to ponoviti. Ponovio je kako ne može preboliti Elisinu smrt. 

Robertsova supruga Marie i drugi članovi obitelji tvrde kako je Charles bio dobar suprug i nikada im prije ponedjeljka ne bi palo napamet da nešto takvo može učiniti. 

Miller je naglasio kako nitko u ubojičinoj obitelji ništa nije znao o spomenutom zlostavljanju, a nije do kraja jasno je li bilo seksualne naravi. Izjavio je kako su članovi obitelji za koje je Roberts tvrdio da ih je zlostavljao ispitani, no oni tvrde kako zlostavljanja nije bilo. 

Puna oprema

Miller je naglasio kako se Roberts pomno pripremio i organizirao za napad, sastavivši popis svega što mu je potrebno, imao je poluautomatski pištolj i dvije puške, 600 metaka, rezervnu odjeću, hranu, plastične trake i lisice, zasune za školska vrata, baterijsku lampu, svijeću i drugo.

Roberts je očito planirao dugu opsadu, a moguće i seksualno zlostavljanje otetih djevojčica, jer je među njegovim stvarima pronađen i vazelinski gel, no uspaničio se kada je policija okružila školu i odlučio sve brzo okončati, rekao je šef policije.

Promjena plana

Policija vjeruje kako je ubojičin plan bio sasvim drugačiji. No kako su oni na mjesto događaja stigli prije no što se nadao uhvatila ga je panika. 

'Talačka kriza' ubrzo je postala pokolj. Nakon što je pucao u djevojčice koje je prethodno vezao za školsku ploču, Roberts je presudio i samom sebi. 

Napadi na škole

Dvije ubijene djevojčice bile su sestre. Druga je obitelj izgubila jednu kćerku, dok je druga teško ozlijeđena. 

Prošle je srijede 16-godišnja djevojčica ubijena kada je naoružani napadač držao zatočenima šet učenika u srednjoj školi u Coloradu. Kasnije je također izvršio samoubojstvo. 

Samo dava dana kasnije, u petak, ubijen je ravnatelj srednje škole u Wisconsinu kada se suprostavio 15-godišnjem naoružanom učeniku. 

Svi se sjećamo ludila koje su dvojica maloljetnika napravila u srednjoj školi Columbine pobivši svoje kolege, te na kraju same sebe. 

Škole u Sjedinjenim Državama očigledno imaju problem sa sigurnošću i nasiljem. 

Iz Bijele kuće obećali su poduzeti sve mjere kako bi se taj problem riješio. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene