Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države, Izrael i Europa pripremaju se ublažiti sankcije Zapadnoj obali kamo se, nakon što ga je Hamas protjerao iz Gaze, sklonio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas koji ondje formira novu vladu.


Abbas je u Ramallahu na Zapadnoj obali dosadašnjeg ministra financija Salama Fayyada imenovao za novog premijera, kazao je za arapsku satelitsku televiziju Abbasov pomoćnik, javlja Associated press.

Vezani članci Napad na Gazu Kraj sukoba se ne nazire, žrtava je sve više: 500 tona bombi za napad koji je trajao 40 minuta. Reagirao SAD, Netanyahu odgovorio Napad na Gazu - 1 VIDEO I nebo je gorjelo: Ne jenjava nasilje u Gazi i Izraelu, izraelska vojska objavila dramatičnu snimku napada i poručila - "Ovo neće proći bez odgovora!"

"Predsjednik je zadužio Salama Fayada da formira nou vladu", izjavio je Hikmat Zeid. 

>> Palestina: Abas raspustio Vladu

Fayyad, osoba koju međunarodna zajednica poštuje, zamijenit će dosadašnjeg premijera Ismaila Haniyeha, čelnika Hamasa, kojega je Abbas smijenio u četvrtak, nakon što je Hamas silom preuzeo Gazu.

U višednevnim sukobima islamističkog Hamasa i umjerenog Fataha, ubijeno je 100 osoba.

Fayyad, ministar financija u vladi koju su u pokušaju mirenja u
ožujku formirali Hamas i Fatah, bivši je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda i uživa povjerenje država donatora.

Rođen 1952. u pojasu Gaze, Fayyad je doktorirao ekonomiju u Teksasu u Austinu i stekao diplomu inženjera na američkom sveučilištu u Bejrutu, javlja France presse.

Kako prenose agencije, međunarodna zajednica počinje izolirati Gazu kojom je zavladao Hamas uz istodobno otvoreno pomaganje Zapadne obale koja je sada uporište Fataha.

Reuters javlja da je Egipat povukao svoje izaslanike iz Gaze
prosvjedujući protiv oružane akcije Hamasa, što se smatra udarcem tom pokretu koji je dugo vremena uživao dobrodošlicu u Kairo.

"Naravno, to je prosvjedna mjera", rekao je jedan egipatski dužnosnik koji je želio stati neimenovan.

Pozivajući se na ured izraelskog premijera Ehuda Olmerta Reuters javlja da Abbasovo raspuštanje dosadašnje i formiranje nove vlade otvara Olmertu put za "suradnju s umjerenim Palestincima, koje vodi Abu Mazen (Abbas) kako na sigurnosnom tako i financijskom planu".

"Izraelci razmatraju mogućnost da Abbasu prebace 300 do 400 milijuna dolara od ukupno 700 milijuna od poreza koji pripadaju Palestincima.

I europski diplomati objavili su da se dio članica Europske unije priprema pomoći Abbasu u suradnji sa Sjedinjenim Državama.

"Abu Mazen je zatražio našu snažnu i cjelovitu potpru", rekao je jedan neimenovani diplomat iz EU, javlja Reuters.

Zapad i Izrael drže da je sada glavni cilj ojačati Abbasa, Fatah i druge "umjerene" strukture na Zapadnoj obali, a izolirati Hamas.

Reuters dodaje da će gospodarski i diplomatski embargo Hamasovoj administraciji u Gazi ostati na snazi te čak ponegdje biti pojačan, poglavito na granici s Egitpom.