Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski premijer Ismail Haniyeh jučer je objavio raspuštanje dosadašnje vlade, što je formalnan potez koji bi trebao utrti put osnivanju vlade nacionalnog jedinstva između Hamasa i Fataha.


Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, nakon što je prihvatio Haniyehinu ostavku, zadužio bivšeg premijera da osnuje novu vladu nacionalnog jedinstva, prenosi AP. 

Vezani članci Premijer Albanije Edi Rama (Foto: DANNY GOHLKE/DPA/PIXSELL) Edi Rama treći put postao premijer, izglasana prva vlada u kojoj prevladavaju žene Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

Haniyeh je dobio petotjedni rok za formiranje nove vlade u skladu sa sporazumom postignutim prošli tjedan na summitu u Meki. Haniyeh je također kazao kako vjeruje da će nova vlada otvoriti novo razdoblje u životima Palestinaca. Tijekom svečanosti on je stajao pored palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Nova vlada bi trebala okončati frakcijske sukobe između Hamasa i Fataha i zapadni bojkot Hamasa.

Zabrana izravne zapadne financijske pomoći, koja je na snagu stupila otkad je na vlast u ožujku došao Hamas, Palestince je gurnula do ruba financijske propasti. Promatrači ocjenjuju da su izgledi za završetak blokade za sada vrlo neizvjesni, prenio je Reuters.

Američka administracija Abbasa je upozorila da namjerava bojkotirati palestinsku vladu nacionalnog jedinstva, uključujući i ministre koji nisu članovi Hamasa, ukoliko ne budu zadovoljeni ranije postavljeni međunarodni zahtjevi.

Bijela kuća od nove palestinske vlade očekuje da prizna Izrael kao neovisnu državu, odrekne se nasilja i počne primjenjivati sve ranije sporazume između Izraelaca i Palestinaca.

"Palestinci zaslužuju svoju državu, zaslužuju državu koja će u miru koegzistirati s Izraelom, jer Izrael mora imati partnera za pregovore koji priznaje njegovo pravo na postojanje, partnera koji će prekinuti s nasiljem prema toj zemlji i koji će primijeniti ranije dogovorene sporazume s Izraelcima", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow, potvrdivši kako Sjedinjene Države žele "rješenje za obje države", izraelsku i palestinsku, izvijestio je France presse.