Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin "odbio je doći razgovarati o Siriji" u Parizu jer bi to bilo "vrlo neugodno" za njega u trenutku kad se intenziviraju ruska bombardiranja nad Alepom, ocijenio je u srijedu šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault.


"Vladimir Putin odbio je doći razgovarati o Siriji, to treba zapamtiti. Žalim zbog toga", izjavio je Ayrault na Europe 1, dan nakon što je Kremlj otkazao posjet Vladimira Putina Parizu, predviđen za 19. listopada.

Vladimir Putin trebao je doći u Pariz kako bi s francuskim kolegom Françoisom Hollandeom otvorio izložbu, u organizaciji Zaklade Vuitton, zbirke ruskog mecene Sergeja Štuškina, kao i novu rusku pravoslavnu katedralu usred Pariza.

Ured francuskog predsjednika dao je na znanje da bi radni sastanak tom prigodom bio moguć, pod uvjetom da se isključivo posveti Siriji.

"U stvarnosti Vladimir Putin pojačao je bombardiranja na Alep pa zamišljam da bi dolazak u Pariz i razgovor o Siriji bio vrlo neugodan", dodao je ministar ocijenivši da se Moskva nalazi u "stanju izolacije" na međunarodnoj sceni.

Rusija: britanske optužbe su "rusofobna histerija"

Optužbe britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona o navodnom ruskom napadu na humanitarni konvoj u Siriji su "rusofobna histerija", priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane.

"Nije bilo ruskih zrakoplova u području gdje je bio humanitarni konvoj za Alep. To je činjenica", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov u priopćenju.

Johnson je u utorak rekao da postoje dokazi da je Rusija odgovorna za taj napad, s obzirom da snage Bašara al Asada nisu sposobne u mraku izvesti takav napad.

On je pozvao i na prosvjed ispred zgrade ruskog veleposlanstva u Londonu.

Konašenkov je rekao da rusko ministarstvo obrane ima precizne podatke o tome kako je konvoj napadnut, dodajući da zna zašto "kolege iz SAD-a žele da ovaj problem ispari".

Konvoj UN-a koji je prevozio humanitarnu pomoć pogođen je 19. rujna. U napadu je od 31 kamiona uništeno njih 18, a najmanje 21 osoba je poginula.

Zapad je optužio Rusiju i Siriju za napad, dok je Moskva zatražila istragu.

Rusko ministarstvo obrane je objavilo da raspolaže podacima da je američki dron bio u blizini mjesta napada. (Hina)