452587
452587
452587
452587
452587

ŠTO JE PRAVA ISTINA? Stručnjaci ne znaju ili ne žele objaviti pravi razlog koji je doveo do smrtonosnog napada na humanitarni konvoj u Siriji

  • , 05.10.2016., 18:57
  • Autor:
  • komentara

Analize satelitskih snimki smrtonosnog napada na humanitarni konvoj u Siriji prošlog mjeseca pokazale su da se radilo o zračnom udaru, izjavio je u srijedu stručnjak UN-a čija je izjava kasnije ublažena kada je priopćeno da to nije konačan zaključak.

 
 
 
 
Smrtonosni napad na humanitarni konvoj (VIDEO: Reuters)
Smrtonosni napad na humanitarni konvoj (VIDEO: Reuters)

Dvadesetak ljudi je ubijeno u napadu na konvoj UN-a i Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca u Urem al-Kubri nedaleko od sjevernog grada Alepa u kojemu je također uništeno 18 od 31 kamiona, skladište i klinika.

Sjedinjene Države okrivile su za napad dva ruska borbena zrakoplova za koje su rekle da su bila na nebu nad tim područjem u vrijeme incidenta. Moskva je to demantirala.

"Imali smo snimku toga i moglo se jasno vidjeti šteta koja je nanesena. Nakon provedenih analiza utvrdili smo da se radi o zračnom udaru i mislim da je više drugih izvora to isto reklo", izjavio je Lars Bromley, savjetnik za istraživanja u UNOSAT-u, na brifingu za novinare.

"Kada se radi o zračnim udarima, obično tražite veličinu i tip kratera", kazao je. Po njegovim riječima, ogroman krater nastaje "gotovo sigurno od streljiva bačenog iz zraka" za razliku od topništva ili minobacača.

Einar Bjorgo, čelnik UNOSAT-a - agencije UN-a koja se bavi analiziranjem satelitskih snimki - koji je sudjelovao na brifingu, kontaktirao je agenciju Reuters nekoliko sati kasnije kako bi rekao da to nije 100 posto sigurno. "Nanesena je znatna šteta i mislimo da bi se moglo raditi o zračnim udarima, ali to nije konačno."

"Naše analize snimaka pokazuju naznake da se moguće radi o zračnom udaru. Međutim, to je jako razoreno područje i ne možemo definitivno zaključiti da je riječ o zračnom udaru", kazao je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se