Obavijesti Pretražite Navigacija
Strauss-kahn bez karizme

WikiLeaks: Sarkozy naljutio Saudijce prilikom posjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naljutio je Saudijce prilikom svog prvog posjeta toj monarhiji 2008., zbog toga što nije htio kušati lokalna jela i zbog agresivne promidžbe francuskih tvrtka, po američkom brzojavu koji je objavio WikiLeaks, prenosi agencija AFP.

Saudijski čelnici rekli su američkim diplomatima nakon posjeta koji se dogodio u siječnju 2008., da ih je Sarkozy razljutio i prije samog dolaska, jer ga je na putu trebala pratiti tadašnja zaručnica Carla Bruni, što je zaprepastilo 'njihovu konzervativnu kulturu', po brzojavu američkog veleposlanstva u Rijadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pripreme Segolene Royal se namjerava ponovo kandidirati za predsjednicu Slika nije dostupna Dugi jezik francuskog predsjednika Zbog Sarkozyjevih izjava Royal se ispričala Zapateru

>> Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava je opravdanje za rat

>> VIDEO: 'Luda' tvrdi da je srušio WikiLeaks

Pošto je na koncu doputovao bez Carle Bruni, Sarkozy je rasrdio domaćine odbivši kušati lokalna jela i očito se dosađujući tijekom tradicionalnog plesa s mačevima upriličena u čast njegova dolaska. Usto ih je naživciralo što je francuski predsjednik isticao poslovnu stranu svog posjeta i predao im popis sa 14 ugovora koje francuske tvrtke žele zaključiti, po izvješću koje je Guardian objavio u srijedu.

Saudijci su ocijenili da Sarkozy u njihovim očima nikako 'ne može zamijeniti predsjednika (Jacquesa) Chiraca', po tom dokumentu.

Strauss-Kahnu nedostaje karizme

Godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2007., američki veleposlanik u Parizu ocijenio je da je Dominique Strauss-Kahn 'možda najprikladniji među socijalističkim kandidatima', ali mu 'nedostaje karizma', po diplomatskoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

'Stječe se dojam da mu, iako je možda najprikladniji i najkvalificiraniji među socijalističkim kandidatima, nedostaje karizma koja bi ga mogla progurati prema pobjedi', ocijenio je veleposlanik Craig Stapleton koji se sa Strauss-Kahnom sastao 16. svibnja 2006. u američkom veleposlanstvu.

Strauss-Kahn je tada bio kandidat socijalističke stranke za predsjedničke izbore 2007. Danas je glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prilikom susreta s američkim veleposlanikom Strauss-Kahn je za svoju suparnicu Segolene Royal, također kandidatkinju za stranačke izbore, rekao da je njezina velika popularnost po anketama rezultat 'kolektivne halucinacije'.

Američko veleposlanstvo nazvalo je Royal 'odlučnom, profinjenom i karizmatskom političarkom'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene