Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava pozadina WikiLeaksa?

Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava je opravdanje za rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julian Assange, čovjek koji za sebe kaže da voli 'kršiti gadove', postigao je planetarnu popularnost i u to više nema sumnje.

Osnivač WikiLeaksa i samoprozvani glavni urednik stranica tog internetskog zviždača, Assange, objavom preko 250.000 tajnih brzojava američkih veleposlanstava diljem svijeta, definitivno je uzdrmao svjetsku javnost i medije. O tim se dokumentima posljednjih dana piše nadaleko i naširoko, bez iznimke. Svaka nova vijest o tome što je pronađeno u njima, prava je mala 'bomba' za sebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 gigabita u sekundi WikiLeaks opet pod hakerskim napadom Slika nije dostupna Najava sljedećeg koraka Assange: Iduća meta WikiLeaksa su velike banke

>> Tko je zapravo Julian Assange, čovjek koji je uzdrmao svijet?

>> WikiLeaks: Najzanimljivije tajne bilješke, tko je 'homo sovieticus'...

>> Christine Assange: Volim Juliana i ne želim da ga progone

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

U potrazi za nekim osnovnim odgovorima o liku i djelu tog Australca, kontaktirali smo Williama Engdahla, poznatog pisca i autra knjiga 'Stoljeće rata' i 'Sjeme uništenja', povjesničara, ekonomskog stručnjaka i prema vlastitim riječima, slobodnog novinara. Engdahl je u Hrvatskoj već dobro poznat jer je bio gost nekoliko puta, i kako nam je još jednom ponovio, Hrvatska ima posebno mjesto u njegovom srcu.

'Medijski tračevi relativno su dosadni'

Što više promatram puštene informacije i razmišljam o njima, to se više ova najnovija objava, naočigled sramotnih tajnih dokumenata, čini kao savršeno pokriće službenom Washingtonu za opravdanje rata protiv Irana te Sjeverne Koreje, kao i vršenja pritiska na Kinu Na naš upit o Assangeu i objavi tajnih brzojava putem WikiLeaksa, Engdahl se u odgovorima nije bavio toliko značajem objave tih dokumenata, koliko zaleđem koje se, prema njegovom mišljenju, nalazi iza toga. 'Osobno držim više kako je ova posljednja mega objava tajnih dokumenata, zapravo operacija američkih obavještajnih krugova, pažljivo prilagođena, kako bi izazvala određene tenzije u korist politike Washingtona', ocijenio je.

'Medijski tračevi relativno su dosadni, prema onome što sam vidio. Ukratko, smatram kako Assange radi za nekoga i da po tom pitanju nije čist', pojasnio je Engdahl. 'Ako pogledamo koje su to teme izašle na 'vidjelo', onda vidimo kako one zasad ukazuju na određene primarne geopolitičke mete Washingtona, poimence Irana, Sjeverne Koreje, Rusije i Kine', dodao je.

'Kršenje gadova'

Engdahla zapravo više zanima tko je Assange i kakvo je njegovo zaleđe pa nam je ponudio dublju perspektivu u lik i djelo tog tajanstvenog 29-godišnjeg Australca, o kojem se zapravo jako malo stvari zna. Assange je WikiLeaks osnovao 2006. godine i sam tvrdi kako ne živi na nekoj fiksnoj adresi, već kako 'ovih dana živi po aerodromima', navodi Engdahl.

Podsjeća i kako je Assange za Der Spiegel, nakon puštanja tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, izjavio kako će njihova objava 'promijeniti naše viđenje ne samo na rat u Afganistanu, već na moderno ratovanje u cjelosti'. U istom je intervjuu Assange izjavio kako 'uživa kršiti gadove'.

Svi padaju na testu 9/11

Engdahl je skrenuo pogled i na to kako Assange, čija reputacija danas slovi kao čovjeka protiv vlasti, zapravo ne vjeruje da postoji teorija zavjere oko 11. rujna 2001. godine i rušenja Twin Towersa u New Yorku. 'Stalno me živcira to da se ljudima skreće pozornost na lažne teorije zavjere, poput 9/11, dok oko nas postoje dokazi o pravim urotama, oko ratova i velikih financijskih prijevara', Assangeove su riječi iz intervjua kojeg je dao Belfast Telegraphu 19. srpnja ove godine.

U tom smislu, Engdahl je još jednom ponovio kako su tisuće fizičara, inženjera, vojnih profesionalaca i komercijalnih pilota svjedočile o tome kako ideja, da je 19 jedva istreniranih arapskih terorista, naoružanih samo rezačima kutija, uspjelo koordinirano oteti četiri komercijalna zrakoplova i u 93 minute izvesti napade na Blizance u New Yorku te Pentagon, bez ijedne intervencije američkog ratnog zrakoplovstva, van svake pameti. 'Tko je izveo taj profesionalni napad stvar je istinski nepristrane međunarodne istrage', kaže Engdahl.

O popularnosti i 'lošem glasu' Wikileaksa

WikiLeaks, ističe Engdahl, svoju je popularnost i 'loš glas' stekao još od objave video snimke američke vojske, na kojoj američki vojnici pucaju po nenaoružanim novinarima u Iraku. Otad je WikiLeaks stekao kredibilitet odvažnih internetskih stranica, koje putem zviždača objavljuju osjetljive materijale raznoraznih svjetskih vlada.

Engdahl nam je u proslijedio i tekst koji je napisao još 3. kolovoza na temu objave tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, a već je i tada postavio pitanje Assangeovog kredibiliteta i iskrenosti. Za njega, pravi razlog curenja tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, zapravo bi više bio na dobrobit američke te možda još izraelske i indijske obavještajne službe. Engdahl ističe kako je to dobro proračunata dezinformacija, koja isto tako više služi zataškavanju uloge SAD-a i Zapada u krijumčarenju droge iz te zemlje.

Sramota kao opravdanje za rat

Engdahl ističe kako prava priča o WikiLeaksu zapravo još uvijek nije ispričana, no ono što je primijetio, jest da je dosadašnja objava tajnih dokumenata na tim stranicama, uvijek nekako išla u prilog SAD-u. 'Što više promatram puštene informacije i razmišljam o njima, to se više ova najnovija objava, naočigled sramotnih tajnih dokumenata, čini kao savršeno pokriće službenom Washingtonu za opravdanje rata protiv Irana te Sjeverne Koreje, kao i vršenja pritiska na Kinu', zaključio je Engdahl.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene