Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postizborno obraćanje

Vučić priznao da su mogući novi izbori u Beogradu, Nestorović poručio: "Stižu mi šesteroznamenkaste ponude"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u nedjelju prigovore i optužbe da su izbori 17. prosinca bili neregularni i pokradeni, nazivajući oporbu "lažljivcima" i najavio konstituiranje parlamenta do kraja siječnja, a nove vlade u veljači, ali nije isključio mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu.

Vučićeva vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državno izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Oporbena koalicija lijevog centra „Srbija protiv nasilja“ (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Ta koalicija, koja je pozvala na prosvjede, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zlouporabama, ponajprije u prijestolnici. Primjedbe su imali i međunarodni promatrači, ocijenivši da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Pročitajte i ovo Ilustracija strah od terorizma Policija i žandarmerija oko crkava: Pojačavaju se sigurnosne mjere zbog mogućih napada

Vučić je danas u izravnom televizijskom obraćanju javnosti ustvrdio da su "izbori protekli mirno" i bili "najmirniji u novijoj povijesti Srbije", te da je "veoma ponosan na tu činjenicu". Protekli su, dodao je, "bez skoro ijednog fizičkog incidenta", samo jedan tijekom kampanje kad su napadnuti promatrači organizacije NGO Crta, a u kampanji nije bio "niti jedan".

Za primjedbe međunarodnih promatrača rekao je da su "najzanimljivije" jer su tvrdili kako su mnogo nepravilnosti "vidjeli na društvenim mrežama".

On je optužio pojedine promatrače iz Austrije da su "pokrali izbore u svojoj partiji", a došli su da nadziru "demokratske izbore u Srbiji".

Oporbu je nazvao "lažovima" i rekao kako okrivljuju vladajuće jer su "nesposobni" da ih pobjede.

Ilustrirajući političku nadmoć, Vučić je ustvrdio kako bi, da su bili i predsjednički izbori, on dobio 63 do 64 posto glasova.

Sedmero predstavnika oporbe, koji štrajkaju glađu tražeći poništenje izbora, zamolio je da se "vrate svojim obvezama".

"Neće biti nikakve nasilne smjene vlasti, vlast u Srbiji mijenja se na izborima i tako će biti uvijek, a ne samo danas", rekao je Vučić.

Neke ćete, dodao je, imati za pa pet-šest mjeseci, a neke za četiri godine".

Pročitajte i ovo Vanja Strašna tragedija Poznati rezultati obdukcije ubijene djevojčice Vanje: Otkriveno kako je stradala

Izbori u Beogradu bi mogli biti ponovljeni ukoliko SNS s koalicijskim partnerima ne osigura većinu vijećnika jer je lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, koja bi mogla biti presudna za formiranje vlasti u prijestolnici, poručila da neće u koaliciju ni s oporbom niti sa SNS-om. Nestorović je u subotu novinarima rekao da su kandidatima za vijedćnike s njegove liste već počele pristizati "šestocifrene ponude, i ne u dinarima" da promjene tabor.

"Ako nema većine u gradu - ići će se na nove izbore i kraj priče", prokomentirao je danas Vučić.

On je ustvrdio da parlamentarnih izbora neće biti do 2027. jer se "treba u potpunosti posvetiti velikim ciljevima u napretku i rastu zemlje" koja treba ići ukorak "s najrazvijenim zemljama svijeta".

Vučić je najavio brojne infrastrukturne projekte - gradnju pruga, autocesta i brzih prometnica, postaja za punjenje elektroautomobila na ključnim koridorima kroz Srbiju...

Pročitajte i ovo Josip Manolić 103 godine Svećenik kod Josipa Manolića: Primio je sve sakramente i ispovjedio se

Najavio je također povećanje plaća u javnom sektoru za 10 posto od 1. siječnja, a mirovina za 14,8 posto, naglasivši da Srbija ima "stabilne javne financije", rekordne devizne rezerve u stupu javnog duga koja " nijednog trenutka neće preći 52,5 posto BDP-a".

Srbijanski predsjednik je u nedjelju također izjavio da je "teško" da će Ana Brnabić ponovo biti premijerka Srbije, ali i najavio da će obavljati "značajne funkcije u budućnosti", izvijestila je agencija Beta.

Vučić je svim građanima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru čestitao praznik i poželio ugodne blagdane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene