Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražio je šef oružanih snaga

Bolivijski predsjednik Evo Morales podnio ostavku: "Naša želja je povratak društvenog mira"

Evo Morales (Foto: AFP)
Evo Morales (Foto: AFP) Foto: Afp
Bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je kako će podnijeti ostavku nakon što je to od njega zatražio Vrhovni zapovjednik oružanih snaga kako bi se osigurala stabilnost u zemlji.

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales. Ostavku će dati i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon ostavke Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales pobjegao u Meksiko, poslali zrakoplov po njega Evo Morales (Foto: AFP Photo/Venezuelian Presidency) evo morales dao ostavku Latinoamerička ljevica osudila "državni udar" u Boliviji protiv "brata predsjednika", a Meksiko Moralesu nudi azil

Morales odlazi s funkcije nakon što su ga na to pozvali policija, vojska i oporba. Otkrio je kako je poslao parlamentu svoje pismo ostavke.

Ranije u nedjelju je pozvao na nove izbore, nakon što su oni održani prije tri tjedna pokrenuli masovne prosvjede.

U nijma je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi.

Šef oružanih snaga zatražio ostavku

"Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije", rekao je danas novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore, utvrdila "jasnu manipulaciju".

Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji" dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat.

U međuvremenu ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Victor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra. Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje. Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho, koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara.

Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa. "Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti", rekao je Mesa. (Hina)

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene