Obavijesti Pretražite Navigacija
Prava žena

U ovoj zemlji više se neće ići u zatvor zbog pobačaja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vrhovni sud Meksika u srijedu je dekriminalizirao pobačaj u cijeloj zemlji, presudivši da je neustavno izricati zatvorske kazne za prekid trudnoće.

Sud je parlamentu naložio da iz kaznenog zakona ukloni kazne koje su bile na snazi od 1931. godine. Kriminaliziranje pobačaja krši ljudska prava žena, objavio je Vrhovni sud. Godine 2021. Vrhovni sud je proglasio apsolutnu zabranu pobačaja neustavnom. Međutim, kazneni zakon i dalje predviđa zatvorske kazne do pet godina za pobačaj. Uključeni liječnici također se mogu suočiti sa zatvorom.

Pročitajte i ovo Anto Đapić, Tomislav Tomašević - košarka za pamćenje Javio se i gradonačelnik Đapić se prisjetio košarkaških dana: ''Ja sam šiljio trice, za Tomaševića sam LeBron James''

Prava na pobačaj nisu jedinstvena u cijelom Meksiku, zemlji sa populacijom od 126 milijuna. Pobačaj je kažnjiv u 20 od 32 države, a u nekim je državama dopušten samo u posebnim slučajevima kao što je slučaj silovanja ili ako je majčin život u opasnosti.

Pročitajte i ovo Trenutak kada trajekt isplovljava Podignuta kaznena prijava VIDEO Muškarac bačen s trajekta nije imao šanse preživjeti! Radnici opisali stravične detalje tragedije: "Ljudi su vikali, ali brod nije stao"

Tužbu za dekriminalizaciju na nacionalnom nivou podnijela je Vrhovnom sudu organizacija civilnog društva GIRE. Nakon presude, javne bolnice u cijeloj zemlji sada također moraju osigurati pravo na besplatan pobačaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene