Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hvala muslimanima

'Vratili ste Boga u Europu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikanski kardinal Jean-Louis Tauran zahvalio je muslimanima na tome što su 'vratili Boga u javnu sferu u Europi', te dodao da vjernici različitih religija nemaju drugog izbora već trebaju pokrenuti međuvjerski dijalog.

Tauran, čelnik tajništva za međuvjerske odnose Katoličke crkve, rekao je da se u posljednje vrijeme u Europi razgovara i piše o religiji više nego ikad u moderno doba.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo (Foto: AFP) Posljednji ovogodišnji Angelus Papa Franjo zaželio miran završetak 2017.: ''Danas je dan za zahvaljivanje''

'To se događa zahvaljujući muslimanima. Muslimani, koji su postali značajna manjina u Europi, bili su ti koji su tražili mjesto za Boga u društvu', rekao je Tauran u govoru koji je prenio službeni vatikanski dnevni list L'Osservatore Romano.

Vatikanski dužnosnici već duže vrijeme osuđuju sekularizaciju u Europi, gdje su se posljednjih desetljeća odlasci u crkvu značajno smanjili, te se zauzimaju za vraćanje kršćanskim korijenima.

Tauran je međutim rekao da nijedno društvo nema samo jednu vjeru.

'Živimo u multikulturalnim i multireligioznim društvima, to je očito. Nema civilizacije koja je vjerski čista', rekao je Tauran u svom govoru na skupu katoličkih teologa u Napulju.

On se isto tako zauzeo za međuvjerski dijalog, koji je definirao kao 'potragu za razumijevanjem između dva subjekta, uz pomoć razuma, u smislu zajedničke interpretacije međusobnih slaganja i neslaganja'.

Kako se čini, Tauran je time pojasnio izjavu pape Benedikta XVI. koji je u nedjelju rekao da međuvjerski dijalog 'nije moguć u doslovnom smislu te riječi'. 

Crkveni dužnosnici rekli su da bi 'doslovni smisao' značio da jedna strana na kraju dijaloga uvjeri drugu da su njezina stajališta pogrešna.

Sudionici u dijalogu ne bi se mogli odreći svojih vjerskih uvjerenja, rekao je Tauran, ali bi trebali biti otvoreni za prihvaćanje pozitivnih aspekata drugih vjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene