Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što znači posjet europskih vođa?

Analitičar Mandić o podrugljivim tonovima iz Moskve: "Nema se baš zašto Rusija rugati… Nikako da osvoje tu malu jadnu Ukrajinu"

O tome hoće li posjet europskih čelnika nešto promijeniti u tijeku rata u Ukrajini, u četvrtak je u studiju Dnevnika Nove TV govorio vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić.

Posjet europskih čelnika pokazao je da se neće dopustiti poraz Ukrajine, kazao je vojni analitičar Ivica Mandić u četvrtak za Dnevnik Nove TV.

Dolazak europskih čelnika u Ukrajinu ismijao je bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je u svom tvitu, aludirajući na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija, napisao kako "europski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole posjećivati Kijev".

Na konstataciju kako im se Rusi rugaju, Mandić je zaključio kako se nema zašto Rusija rugati, imaju gubitak od trideset posto ukupnih oklopnih sredstava koje Ruska Federacija ima. U zadnjih mjesec dana nema ozbiljnijih pomaka.

"Ta mala jadna Ukrajina, nikako da je osvoje", rekao je Mandić.

Posjet europskih čelnika ima dva razloga, kazao je gost Dnevnika Nove TV. Prvi su diplomatsko-ekonomske mjere koje će poduzeti Zapad u potpori Ukrajine, a drugi je vojne prirode, uvođenje vrlo sofisticiranih sustava u ukrajinske oružane snage: radi se o dugodometnim raketama zemlja-zemlja, bespilotnim letjelicama srednjeg i velikog dosega te o najmodernijem PZO sustavu koji Njemačka proizvodi.

"To su uvjeti gdje se na svjetskom vrhu, kao što je radio naš predsjednik Tuđman, vode razgovori da bi se pokrenula velika napadna operacija", pojasnio je vojni analitičar. 

Prema njegovim riječima, ta se operacija, po prosudbama Glavnog stožera Ukrajine, očekuje otprilike polovicom kolovoza. Prije toga neće biti moguće, jer se trebaju obučiti, kazao je.

"Taj posjet je jasno dao do znanja da se neće dopustiti poraz Ukrajine ni pod koju cijenu", ustvrdio je Ivica Mandić.

Na pitanje može li zapad poslati Ukrajini dovoljno oružja da zaista dođe do takvog preokreta, odgovorio je kako u jednom dijelu moramo priznati da segmentarno slanje oružja u principu ne daje učinka na bojištu koji bismo htjeli, nego se radi o ukupnim sposobnostima oružanih snaga Ukrajine da se podignu na razinu i funkcioniraju kao tim.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 8 Gotovo sto dana rata Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu"

Pročitajte i ovo Vojni analitičar Ivica Mandić i Mislav Bago DEMONSTRACIJA MOĆI Vojni analitičar o mogućoj nadi za mir u Ukrajini: "Mislim da ste rekli što je najvažnije. Ili će sjesti ili ga neće biti. Treći izlaz ne vidim"

"Posjet ove trojice (Emmanuela Macrona, Olafa Scholza i Marija Draghija) je sigurno u tom smislu i sigurnost opskrbe Ukrajine bojnim sredstvima, a u ovom drugom smislu ono što je važnije je - koliko god je važno znati pripremiti jednu vojnu operaciju - jednako tako je puno važnije pripremiti je u ekonomsko-diplomatskom smislu", poručio je Mandić te podsjetio na Gruziju i njihovog predsjednika Saakašvilija, odnosno što se dogodi kad se ne pripremi dobro diplomatski vojnu operaciju. To se Ukrajini, kako je istaknuo, neće ni u kojem slučaju dogoditi.

Upitan bi li poraz na bojištu natjerao Vladimira Putina na potpuno povlačenje, Mandić je rekao da kako bi oslobađanje područja od Hersona do Mariupolja natjeralo Putina, ili bilo koga u Moskvi na ozbiljne pregovore i prekid ratne operacije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene