Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteže u Njemačkoj

Vodeni val stiže u Mađarsku, prijeti izlijevanje crvenog TOKSIČNOG mulja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najteže je u Njemačkoj, no jedna od kritičnih točaka je i mađarsko mjesto Almasfuzito, u kojem se uz sam Dunav nalazi golemi rezervoar crvenog toksičnog mulja.

Vodostaji na istoku Hrvatske danas su ponovno bili u blagom porastu, a za područje Baranje proglašene su redovite mjere obrane od poplava. Voda je već došla do nebranjenog vikendaškog naselja Zeleni otok kod Batine. Ondje bi tijekom vikenda mogle biti proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava, s obzirom da bi vodostaj Dunava sa sadašnjih 555 mogao doći do oko 700 centimetara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evakuacije Vodeni val ide prema Budimpešti, njemačkom gradiću prijeti 'tsunami'! Slika nije dostupna 'Stoljetna poplava' Drama u Austriji: Dunav i dalje raste, očekuje se i rekordan vodostaj od 12,55 metara!

>> STRAŠNE poplave u Europi: Helikopterom u zadnji tren spasili farmere!

Vrh velikog vodenog vala koji Dunavom ide prema Hrvatskoj danas je bio na granici Austrije i Slovačke. U Beču je vodostaj Dunava premašio dosadašnji rekord, postavljen 2002. godine, za više od pola metra. Premda je dio objekata uz samu obalu u austrijskoj metropoli završio pod vodom, grad u cjelini je dobro branjen te je val kroz njega prošao bez značajnijih posljedica.

U slovačkom glavnom gradu Bratislavi nasipi su također, kako se čini, izdržali najgore. Vrhunac vodenog vala nastavlja put prema Mađarskoj. U Budimpešti se očekuje za koji dan, ali tamošnje su vlasti već proglasile izvanredno stanje te su preventivno evakuirali goste nekoliko hotela uz samu obalu Dunava.

Prijeti crveni toksični mulj

Jedna od kritičnih točaka je mađarsko selo Almasfuzito, u blizini granice sa Slovačkom. Associated Press javlja da se ondje uz Dunav nalazi veliki rezervoar pun crvenog toksičnog mulja, istog onog koji je 2010. potopio nekoliko sela na zapadu Mađarske i ušao u pritok Dunava Rabu.

Bez obzira što je vrhunac vala prošao kroz Njemačku, ondje su problemi i dalje najveći, jer su nasipi popustili na više mjesta. Posebno je teško u gradiću Deggendorfu. U pomoć stanovništvu poslane su tisuće vojnika i pripadnika spasilačkih službi.

Vodeni val i na Elbi

Uz val na Dunavu, Europi prijeti i veliki vodeni val na rijeci Elbi i njezinim pritocima. U Češkoj je potopljeno nekoliko stotina sela te dijelovi nekih gradova. Evakuirano je ukupno više od 20.000 ljudi.

Ogromna količina vode otamo se kreće prema sjeveru i njemačkom gradu Dresdenu, koji je 2002. teško stradao u tadašnjim velikim poplavama.

Stara gradska jezgra zasad je spašena, ali dijelovi nekih predgrađa ipak su završili pod vodom. Vodostaj je danas u Dresdenu bio gotovo sedam metara viši od uobičajenog. Vodostaj Elbe je počeo rasti i u široj okolici Hamburga. Tako je u Lauenburgu evakuirano oko 150 obitelji.

Lokalne vlasti u Halleu, koji leži na pritoku Elbe, rijeci Saale, pozvale su 30-ak tisuća građana na evakuaciju zbog sve višeg vodostaja, koji je dosegnuo razinu posljednji put zabilježenu prije 400 godina.

U poplavama je, inače, dosad poginulo najmanje 16 osoba u Češkoj, Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene