Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće evakuiranih

STRAŠNE poplave u Europi: Helikopterom u zadnji tren spasili farmere!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poplavama je živote izgubilo 16 osoba, još najmanje četiri ih je nestalo, a tisuće su evakuirane. U Češkoj je poginulo osmero ljudi, u Njemačkoj pet, u Austriji dvoje te jedna osoba u Slovačkoj.

Češka je odahnula nakon pet dana poplava u kojima je poginulo najmanje osam ljudi, a vodeni val u četvrtak ujutro krenuo je prema Njemačkoj i prijeti gradovima na Elbi, posebno Dresdenu, javila je agencija France presse.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Slovačkoj užas u Slovačkoj Sofiju, Katu i Luciju pregazio je otac njihove kolegice iz škole: Strašna prometna nesreća šokirala je zemlju Zbog poplave evakuirani stanovnici ruskog grada Orska Voda i dalje nadire Kaos u Rusiji, tisuće evakuirane nakon što je rijeka probila branu: "Ovo su najteže poplave otkad se prate takvi podaci"

Vodostaj opada na većini čeških rijeka, samo je Elba na sjeveru zemlje na maksimalnoj razini kod gradova Usti na Labom i Dečin na granici s Njemačkom.

Prag je izbjegao najgore, nije se ponovila 2002., sada su bile poplavljene neke četvrti na periferiji i dio zoološkog vrta.

U Češkoj se pet osoba i dalje smatra nestalima, 20.000 je evakuirano, a tisuće domova je bez struje, plina i pitke vode.

U selima oko Ustija i Labema, sjevernočeškog grada od 100 tisuća stanovnika, policija je u brodovima dijelila pitku vodu i lijekove onima koji nisu evakuirani. Odbor za hitnu pomoću u Pragu izvijestio je kako se očekuje da voda u Elbi početkom četvrtka dosegne 10 metara, što je gotovo četiri puta više od njezina uobičajena vodostaja.

Na istoku Njemačke tisuće su ljudi provele noć u prihvatnim centrima. U čitavoj regiji dobrovoljci su noćas pomagali postaviti vreće s pijeskom kako bi se dodatno ojačali nasipi i spriječile teže poplave.

Malo bavarsko naselje Deggendorf, uz autocestu A3, završilo je pod vodom nakon izlijevanja Dunava. Kako prenosi Fox News, građane su morali spašavati helikopterom, pa su tako četiri farmera spašena u posljednji trenutak prije no što je njihov traktor odnijela voda. Jedan od gradova koji su najteže pogođeni poplavom je Dresden na istoku Njemačke, gdje je zbog nabujale Elbe evakuirano 600 građana.

Kancelarka Angela Merkel obećala je brzu pomoć od 100 milijuna eura za područja pogođena poplavama, prenosi Reuters. Građanima pomaže više od 100 tisuća spasitelja, uključujući i 3.500 vojnika i brojne volontere. Čak su i Francuska i Nizozemska poslali svoje vojnike u pomoć.

Mađarske nadležne službe i tisuće dobrovoljaca radilo je čitavu noć na četvrak kako bi ojačali obranu od poplava Dunava. Obrana je postavljena čitavom dužinom rijeke u Mađarskoj, na 689 kilometara.

>> U poplavama u Austriji, Njemačkoj i Češkoj više poginulih i nestalih

U Budimpešti se vrhunac vodenog vala očekuje u ponedjeljak. Već su sada evakuirani luksuzni hoteli na otoku Margitsziget na Dunavu, otkud su premještene i životinje iz manjeg zoološkog vrta. Taj otok može biti obranjen ako voda ostane ispod 9 metara, javlja agencije MTI.

Promet je zabranjen na gradskim brežuljcima što uzrokuje velike prometne zastoje u gradu.

Vlasti su identificirale devet kritičkih točaka uz Dunav, među kojima je i Budimpešta.

Od Dunava strahuje i Bratislava u kojoj vodeni val još nije dosegao vrhunac, a vrhunac vodenog vala u Srbiji očekuje se na Bezdanu 12. lipnja te će se širiti nizvodno.

Podsjetimo, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković jučer je rekao kako bi vrh vodenog vala Dunavom u Hrvatsku mogao doći za sedam do deset dana. Prva na udaru je Batina u Baranji, gdje je već osigurano 200.000 vreća s pijeskom. U Hrvatskim vodama očekuju da će nabujala rijeka u Batini narasti za još oko dva metra te dosegnuti vodostaj od otprilike 750 centimetara. (Hina/I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene