Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a što bi rekli naši?

Putinu se građanin požalio da radi za tisuću kuna, ruski predsjednik zanimljivo odgovorio

Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 2
Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 4 Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 3 Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 2 Putinova \'\'Direktna linija\'\' (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Putinova 'Direktna linija' (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/4 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin održava tradicionalnu 17. ''Direktnu liniju'' na kojoj odgovara na pitanja koja mu putem telefona ili interneta postavljaju građani iz cijele Rusije. Putin je poručio Rusima kako postoje naznake da se približava kraj godinama pada plaća, koje su naštetile njegovoj popularnosti, te kako će vladin program osigurati viši životni standard.

Više od milijun i pol pitanja Rusi su postavili svom predsjedniku Vladimiru Putinu na 17. ''Direktnoj liniji'' u moskovskom Kremlju.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!"

Kako piše portal b92, istaknula se poruka jednog građanina koji je predsjedniku rekao da mu je plaća 10.000 rubalja, što je oko 1000 kuna. Putin je odgovorio da je takva plaća protuzakonita i odmah naredio nadležnima da istraže slučaj i poduzmu potrebne mjere.

Putin je konstatirao kako bi mjesečne plaće po zakonu trebale biti preko 11.000 rubalja (oko 1100 kn). Jedan gledatelj iz regije Samare žalio se na teškoće u podizanju obitelji sa samo 10 tisuća rublji mjesečno. "Kada će život postati bolji?", upitao je. 

"Istina je da su plaće u padu već nekoliko godina", odgovorio je Putin. "Najveći pad bio je 2016., no prihodi su sada počeli postupno rasti", rekao je okrivivši promjene na energetskom tržištu.

"Prije nekoliko godina smo se suočili s nekoliko šokova. To čak nisu bili šokovi vezani s takozvanim sankcijama ili vanjskim ograničenjima, već sa situacijom na tržištu naše tradicionalne robe koju izvozimo – nafte, naftnih proizvoda, plina, metala, kemijskih proizvoda i nekih drugih proizvoda. Zato se kod nas pojavila takva neugodna situacija u ekonomiji i u socijalnoj sferi", objasnio je Putin.

Napad na Huawei

U rijetkom skretanju s domaćih na međunarodne teme, Putin je optužio Sjedinjene Države da stavljaju kinesku kompaniju Huawei na crnu listu samo zbog straha od konkurencije, govoreći o američkim akcijama protiv te kompanije kao o "napadu".

"Napad na Huawei pokrenut je kako bi "zaustavio razvoj Kine koja je postala globalni konkurent drugoj globalnoj sili, SAD-u", kazao je Putin.

Vanjska politika postala je interes Rusa jer su odnosi između Moskve i Zapada na najnižoj razini od Hladnog rata, zatrovani nesuglasicama oko Sirije i Ukrajine, pitanjima navodnog miješanja u izbore u SAD-u te špijunažom.

Na pitanje o sudbini 24 ukrajinska pomorca koja su uhićena u Rusiji prošle godine, Putin je rekao da se ono mora vezati s oslobađanjem ruskih građana u Ukrajini.

Njegov odgovor odudara od dosadašnjih u kojima je inzistirao da se pomorcima mora suditi i njihov slučaj dobro istražiti prije ikakvih rasprava o njihovom mogućem puštanju.

Ruska mornarica uhvatila je ukrajinske pomorce i zaplijenila njihova tri broda u Kerčkom tjesnacu, koji povezuje Crno i Azovsko more, u studenom prošle godine, nakon što je prema njima otvorila vatru.

"Pitanja poput toga ne mogu se rješavati izolirano", kazao je Putin. "Prije nego se ono rješava, moramo razmisliti kako riješiti sudbinu ljudi s kojima smo povezani, uključivo sudbinu ruskih građana koji su sličnoj situaciji u Ukrajini".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene