Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interesi Rusije

Vladimir Putin: Ne isključujem mogućnost da se eurozona smanji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu da bi se eurozona mogla u budućnosti smanjiti, ako njezine snažnije članice krenu prema zbijanju redova među sobom.

"Ne isključujem mogućnost da bi mogle biti donesene određene odluke koje bi konsolidirale skupinu zemalja s jednakim stupnjem razvoja i na taj način, ojačati i euro", rekao je Putin u intervjuu za Bloomberg u Vladivostoku.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Vojska Ujedinjenog Kraljevstva Nema šale Počinje jedna od najvećih vojnih vježbi NATO-a još od doba hladnog rata! Tisuće vojnika krenule u pohod, a sve s jednim ciljem

Putin je istaknuo i činjenicu da Rusija drži 40 posto svojih valutnih rezervi upravo u eurima, kao dokaz da nije bilo u interesu Rusije da se eurozona, kojoj pripada 19 europskih zemalja, raspadne.

Manja eurozona fokusirana na većoj ekonomskoj robusnosti i s članicama koje slično razmišljaju, ojačala bi euro kao valutu, a na taj način bi ojačale i ruske rezerve, piše Bloomberg.

Euro postoji već 17 godina, a najveći je udarac dobio tijekom krize u Grčkoj, kad je ta najslabija ekonomska karika EU bila na rubu financijskog sloma, koji je spriječen odobravanjem financijske pomoći u posljednji trenutak.

Odnosi s Velikom Britanijom

Na kraju je pravi šok financijskim tržištima zapravo dalo Ujedinjeno Kraljevstvo, izrazivši na Brexit referendumu želju za izlaskom iz Europske unije. Putin bi se s novom premijerkom Velike Britanije, Theresom May, po prvi put trebao sastati na summitu G20 skupine, koji će se održati u Kini. Podsjetimo, David Cameron, bivši britanski premijer, Putina je prozvao odgovornim za propalu kampanju koja je zagovarala ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

Putin i sam priznaje da odnosi Rusije i Velike Britanije nisu najbolji u posljednje vrijeme te je dodao da će se to promijeniti samo ako nova premijerka May preispita svoje bliske veze s SAD-om te počne provoditi "neovisniju vanjsku politiku".

"Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije ne ovise o njezinom članstvu u Eu, već o njezinom posebnom odnosu s SAD-om. Ako britanska strana smatra da postoji potreba za dijalogom u nekim područjima, mi smo onda spremni, nećemo se duriti", rekao je Putin.

'Rusija ne stoji iza hakerskog napada na američku Demokratsku stranku'

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako ne zna tko stoji iza hakiranja američke Demokratske stranke, no da je važno da su te informacije javno objavljene, prenosi u petak novinska agencija Bloomberg.

Dva dana prije sastanka G20 u Kini s američkim predsjednikom Barackom Obamom i drugim svjetksim čelnicima ruski predsjednik je rekao kako će možda biti nemoguće otkriti tko stoji iza objave osjetljive elektroničke pošte Demokratske stranke, ali da to nije učinila ruska vlada.

"Je li uopće važno tko je hakirao te podatke?", upitao je Putin, dodavši kako je "važan sadržaj koji je pušten u javnost".

"Nema potrebe odvraćati pažnju javnosti od biti tog problema, ukazujući na neka minorna pitanja poput potrage za onim tko je to učinio", smatra Putin.

"No ponovno vam želim reći da ne znam ništa o tome i na državnoj razini Rusija to nije nikada radila", naglasio je.

Hakirana elektronička pošta koju je objavila aktivistička skupina WikiLeaks u srpnju je pokazala favoriziranje predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton unutar Demokratskog nacionalnog odbora, zbog čega je njegova predsjednica dala ostavku.

Hakirana je i računalna mreža koja je korištena u kampanji kandidatkinje Clinton, kao i odbor stranke za prikupljanje sredstava za Predstavnički dom američkog Kongresa.

Obama je u kolovozu rekao kako će razgovarati o tom kibernetičkom napadu s Putinom ako se pokaže da je za njega odgovorna Rusija, no da to neće dalje pogoršati odnose između dviju država koji su 2014. spali na razine iz Hladnog rata zbog ukrajinske krize, te suprotnih politika u Siriji.

Clinton, za koju ankete tvrde da vodi u kampanji za izbore koji se održavaju u studenom, izjavila je kako su ruske obavještajne službe izvele taj napad, a neki dužnosnici tvrde da Moskva pokušava utjecati na američke izbore. Putin je odbacio te optužbe. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene