Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Putin je pozvao Zapad da se ne mješa u unutarnje stvari Rusije i dodao da Moskva mora osnažiti vojne kapacitete zbog poteza NATO-a i zaštititi gospodarstvo radi "prijetnji izvana".


Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u utorak da će Rusija iskoristiti utjecaj na separatiste u istočnoj Ukrajini kako bi dopustili istragu o srušenom malezijskom zrakoplovu, ali je rekao da Zapad mora pritisnuti vladu u Kijevu kako bi se prekinuli sukobi.

MH17: Rusija spremna pružiti 'kompletnu pomoć' u istrazi o zrakoplovu

Vezani članci Majka preminule djevojčice Monstruozni zločin: Nakon smrti pretučene djevojčice majci sada prijeti do 15 godina zatvora, pogledajte za što se točno tereti Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 6 SAD se pridružuje istrazi o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu

Putin je pozvao Zapad da se ne mješa u unutarnje stvari Rusije i dodao da Moskva mora osnažiti vojne kapacitete zbog poteza NATO-a i zaštititi gospodarstvo radi "prijetnji izvana".

'Od nas je zatraženo da iskoristimo svoj utjecaj na separatiste na jugoistoku Ukrajine. Naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, ali to ni izbliza nije dovoljno', rekao je Putin na sastanku s vojnim i sigurnosnim dužnosnicima.

'Potrebno je i pozvati vlasti u Kijevu da poštuju temeljne norme dostojanstva i da barem na kratko proglase primirje', dodao je.

Putinove izjave prvi su njegov javni odgovor na kritike Zapada zbog ruske uloge u Ukrajini od rušenja malezijskog zrakoplova u četvrtak, pri čemu je poginulo 298 ljudi.

Obama ozbiljno zaprijetio - 'Rusija i Putin izravno su odgovorni!'

Putin je ponovio kako je uvjeren da su prosvjedi u kojima je srušen bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič bili poticani i financirani izvana.

Unatoč sankcijama Zapada, ruski predsjednik rekao je da će Moskva biti uz separatiste na istoku Ukrajine, koje je opisao kao dio narodnog ustanka protiv nezakonitog državnog udara.

'Rusiji je dan gotovo ultimatum: 'Dajte da uništimo taj dio stanovništva koji je etnički i povjesno blizak Rusiji, pa nećemo uvoditi sankcije', rekao je Putin. 'To je čudna i neprihvatljiva logika', dodao je.

Nije, međutim, izravno odgovorio na optužbe da Rusija naoružava pobunjenike što je ranije uvijek odbacivao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook