Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Katastrofa mora biti rasvjetljena'

MH17: Rusija spremna pružiti 'kompletnu pomoć' u istrazi o zrakoplovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je izrazila spremnost pružiti "kompletnu" pomoć u istrazi oko rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 u istočnoj Ukrajini, uključujući i slanje stručnjaka, te pozdravlja rezoluciju UN-a u kojoj se traži slobodan pristup mjestu katastrofe.

"Rusija je spremna pružiti kompletnu pomoć u istrazi, uključujući i mobilizaciju stručnjaka", navelo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Vjerujemo da takva katastrofa mora biti rasvijetljena uz aktivno sudjelovanje Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO )", pod okriljem UN-a, dodalo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Moskva je također pozdravila rezoluciju UN-a koju je tijekom protekle noći donijelo 15-očlano Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući i Rusiju, u kojoj se osuđuje napad na malezijski zrakoplov i traži slobodan i siguran pristup mjestu pada zrakoplova.

Proruski separatisti predali crne kutije malezijskim stručnjacima

U priopćenju se dodaje kako je nakon intenzivnih konzultacija rezolucija stavila naglasak na neovisnu i nepristranu međunarodnu istragu na temelju načela međunarodne avijacije te se ocjenjuje važnim da je rezolucija pozvala sve strane na prekid neprijateljstava u zoni nesreće i siguran pristup svima koji sudjeluju u istrazi kao što su misija OESS-a i druge međunarodne organizacije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je tijekom noći, u telefonskom razgovoru s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, pozdravio usvajanje rezolucije. Dvojica čelnika složila su se oko "izravnog i potpunog pristupa" mjestu katastrofe i oko potrebe za obustavom prekida vatre, naveo je Kremlj u priopćenju.

Proruski separatisti objavili su tijekom noći s ponedjeljka na utorak obustavu vatre u krugu od 10 km od mjesta katastrofe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene