Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Toplinski val zahvatio je i Sloveniju, gdje su u subotu zabilježene rekordne dnevne temperature u različitim dijelovima zemlje.


Najviša temperatura zabilježena je u gradiću Črnomelju u pokrajini Bela Krajina na jugu zemlje, gdje je poslijepodne izmjereno 40 stupnjeva, najviše od kako se vrše mjerenja u tom gradu.

U Ljubljani je zabilježena temperatura od 38,2 stupnja Celzija, što je po službenim podacima meteoroloških službi bio najvrući dan u slovenskoj prijestolnici u zadnjih 50 godina. Dosadašnji rekord bio je 37,6 stupnjeva.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

>> UPOZORENJE NA VISOKE TEMPERATURE: Evo gdje je more danas najtoplije

Još toplije bilo je u južnijim dijelovima Slovenije. U Novom Mestu zabilježeno je rekordnih 39,4 stupnja, jedan stupanj više od dosadašnje najviše temperature, a toplo je bilo i u planinama gdje su mnogi tražili osvježenje, pa je tako na Vogelu zabilježena temperatura od 26 stupnjeva.

Visoke temperature i nastavak toplotnog vala slovenski meteorolozi najavljuju sve do druge polovice idućeg tjedna, s temperaturama koje se u nizinskim predjelima neće spuštati ispod 35 stupnjeva celzijusa.

Zbog visokih temperatura i suše proglašena je povećana opasnost od požara u zapadnim dijelovima zemlje, dok iz sjeveroistočnog Prekmurja javljaju o izuzetnim štetama od suše na poljoprivrednim kulturama, osobito kukuruzu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook