Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je gotovo jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se Iranu uvodi treći krug sankcija, čime je Tehernu poslan snažan signal kako je njegovo odbijanje da prekine s obogaćivanjem urana neprihvatljivo i kako postaje sve skuplje.


Po prvi puta rezolucijom Vijeća sigurnosti zabranjuje se članicama UN-a da s Iranom trguju robom i za civilnu i vojnu uporabu.

Vezani članci Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Pompeo predstavio nove teške sankcije Iranu i poručio: "Promatrao sam iranske aktivnosti te noći. Imali su punu namjeru ubiti američke vojnike i diplomate" Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo nove sankcije Iranu

Vijeće sigurnosti UN, među čijim je članicama i Hrvatska, prihvatilo je rezoluciju s 14 glasova za i suzdržanim glasom Indonezije.

Iranski veleposlanik pri UN-u, Mohammad Khazee rekao je Vijeću prije glasovanja da se njegova vlada neće povinovati "nezakonitoj akciji" protiv njezinog "miroljubivog nuklearnog programa".

Vijeće sigurnosti prve je sankcije Iranu uvelo u prosincu 2006., a druge u ožujku 2007. godine, no od tada je Tehran samo proširio svoj program obogaćivanja urana za koji zapadne zemlje pretpostavljaju da je namijenjen proizvodnji nuklearnog oružja ili da se u budućnosti može u tu svrhu upotrijebiti.