Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski ombudsman Saša Janković kazneno je prijavio devet osoba iz 'Pravoslavno-misionarskog duhovno-rehabilitacijskog centra Crna Reka' kod Novog Pazara zbog nasilja nad štićenicima, priopćeno je danas iz ombudsmanova ureda.


 

Vezani članci Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Stravično otkriće u bivšoj školi: Pronađeni ostaci 215 zlostavljane djece, zvjerski mučeno njih 150.000 Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak Puljak siguran u većinu u splitskom Gradskom vijeću: "Koalicija HDZ i Kerum ima 13 mandata, ostalih 18 su za javni interes"

Pošto su na internetskom portalu tjednika 'Vreme' objavljene uznemirujuće snimke postupaka prema osobama na rehabilitaciji u tom centru, Janković je podnio kaznenu prijavu zbog ograničavanja slobode kretanja štićenika, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, nadriliječništva i nadriljekarništva. Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u taj centar, dok se istodobno u Crnoj Reci okupilo pedesetak roditelja koji podupiru način na koji se pomaže njihovoj djeci.

Na snimci objavljenoj na portalu tjednika 'Vreme' vidi se kako ovisnika tuku šakama, nogama, pa čak i lopatom, a to, rekao je Janković, 'ne može biti liječenje, odnosno terapija', ali roditelji tvrde suprotno. Ombudsman je rekao da ne zna financira li se taj centar iz privatnih izvora i izdvaja li Srpska pravoslavna crkva novac za njegove potrebe. Janković je istaknuo kako 'nitko u Srbiji nema pravo, mimo zakonom utvrđena postupka i odluke nadležnih tijela, bilo koga lišiti slobode, niti ga držati lišena slobode, niti itko može nad drugima činiti nasilje, bez obzira na to smatra li da time čini dobro'.

Protojerej Branislav Peranović, koji već šest godina upravlja centrom, izjavio je za B92 da je kroz centar prošlo gotovo tisuću ljudi te da je, s obzirom na vrstu ovisnosti, 'čvrsta ruka prijeko potrebna'.'Mi katkad primjenjujemo silu, naravno, u dogovoru s roditeljima, a štićenici su na vrijeme upozoreni da nećemo dopuštati kršenje pravila. Tko ima narkomana u kući najbolje zna o čemu govorim', kazao je Peranović.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da nije izdalo dozvolu za rad tom centru, u kojemu se ovisnici 'liječe' batinama i drugim nasilnim metodama, te da će u suradnji s MUP-om utvrditi postoje li elementi koji upućuju na nadriliječništvo.