Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje utrka s vremenom u nuklearki Fukushima

VIDEO: Nakon razornog potresa i tsunamija raseljeno 100.000 djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu blizu 100.000 djece je raseljeno, ocijenila je nevladina organizacije pomoći djeci Save the Children, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

'Blizu 100.000 djece je raseljeno nakon potresa i tsunamija u petak', naveo je u priopćenjuStephen McDonlad, zadužen za organizaciju u Japanu. Njihovi su domovi razoreni i mnogi od njih će biti smješteni u prepunim prihvatnim centrima.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju

Pri ovoj razini nuklearne krize, japanski i američki stručnjaci kažu da se Japan suočava sa sve više problema koji se akumuliraju te da bi radijacija iz oštećenih nuklearki curiti još tjednima ili čak mjesecima. Izvanredno hlađenje reaktora morskom vodom je samo očajnički pokušaj da se spriječi najgora mogućnost - potpuno taljenje reaktora nuklearke Fukushima Daichi.

>> Posada američkog nosača zrakoplova ozračena

Japan tvrdi da je došlo samo do djelomičnog taljenja jezgre reaktor, a New Yotk Times piše da su informacije koje objavljuju japanski stručnjaci o samo dva puta većoj radijaciji prilično skromne. Napominju da ozračivanje 17 američkih marinaca dokazuje širenje kontaminacije.

Razina vode ubrzano pada, a uranijske šipke su već drugi put potpuno izložene što je povećalo opasnost od taljenja jezgre, a time i širenja radijacije. Šipke nuklearke Fukushima Daiichi su bile potpuno izložene tijekom noći u Tokiju, a kada su izložene otpuštaju veliku količinu topline što pospješuje topljenje jezgre. Iz nuklearke su izvijestili da je došlo do problema jer su bili zatvoreni ventili za otpuštanje pare.

IAEA: Za sada nema naznaka taljenja nukleare jezgre

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je objavila kako zasad nema naznaka topljenja nuklearne jezgre u elektrani pogođenoj potresom i tsunamijem. 'Mislim da trenutačno nemamo nikakvih naznaka topljenja jezgre', rekao je viši dužnosnik IAEA-e James Lyons na konferenciji za novinare o stanju u Japanu.

Nova eksplozija dogodila se danas u potresom pogođenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, no japanske vlasti uvjeravaju kako nije došlo do značajnog curenja zračenja iz reaktora.

Tajnik japanskog šefa kabineta Yukio Edano obratio se javnosti odmah nakon eksplozije vodika na reaktoru broj tri spomenute nuklearke. Eksplozija je bila vidljiva s udaljenosti od nekoliko kilometara. Eksplozija na reaktoru broj 3. nuklearke Fukushima prouzročila je potpuno zatajenje sustava za hlađenje reaktora, izvijestio je naknadno vladin dužnosnik.

>> UN: U Japanu se neće dogoditi ništa slično Černobilu

>> Nestabilni reaktori i niz problema u četiri nuklearne elektrane

>> Probudio se vulkan, najavljen novi potres

U eksploziji je ozlijeđeno 11 osoba, jedna od kojih je teško ozlijeđena. Dosad su oko nuklearke otkriveni tragovi radioaktivnog cezija-137 i joda-131. Radiaktivne čestice, koje su oslobođene iz nuklearke, uzrokovale su promjenu položaja američke sedme flote, stacionirane 180 kilometara od japanske obale, ali ne prije nego što su instrumenti za otkrivanje zračenja pokazali nisku razinu ozračenja na 17 članova posade broda USS Ronald Reagan, piše Washington Post.

Američki mornari odmah su podvrgnuti dekontaminaciji, a dovoljna je bila uporaba običnog sapuna i vode, nakon čega instrumenti više nisu bilježili ozračenje na njima.

Količina radijacija zasad ne ugrožava ljude

Sustav hlađenja reaktora 2 nuklearne centrale Fukushima 1 'u kvaru je', objavio je danas operater Tepco, prenijela je novinska agencija Jiji. 'Reaktor 2 je potpuno izgubio funkciju hlađenja', potvrdio je i dužnosnik Agencije za nuklearnu sigurnost kako je objavila državna televizija NHK. Tehničari nuklearke frenetično pumpaju morsku vodu u reaktor broj 2., čije su radioaktivne poluge gotovo u potpunosti bile otkrivene i bez vodenog hlađenja.

Nesreća je ocijenjena razinom 4 na ljestvici od 0 do 7 za nuklearne i radiološke nesreće (Ines), slabijom od nesreće u nuklearki Otok tri milje u SAD-u 1979. te 7 za Černobil u Ukrajini 1986. Centrala Tokai 2, smještena 120 km sjeveroistočno od Tokija, također je jučer imala problema s hlađenjem ali bez šteta, kako tvrde vlasti. Vlasti su uspostavile sigurnosnu zonu zabrane pristupa u radijusu od 20 km oko nuklearke Fukushima Daiichi, te u radiusu od 10 km oko drugih nuklearki u toj regiji.

Nuklearka Daini ohladit će se do  ujutro

Tokyo Electric Power Co. objavila je kako očekuje da će se nuklearka Daini, smještena na sjveroistočnoj obali i sjeverno otd Tokija, sigurno ohladiti do ujutro. Jedini reaktor u toj centrali od 1.100 megawata automatski se zatvorio brzo nakon što je potres i tsunami u petak pogodio Japan.

Japan se bori da izbjegne nuklearnu katastrofu nakon što je danas došlo do novih eksplozija u reaktoru broj 3. nuklearke Fukushima Daiichi te da spasi stotine tisuća stradalih nakon najjačeg potresa u svojoj povijesti. Vlasti pokušavaju ograničiti i gospodarski utjecaj katastrofe koja je drastično smanjila opskrbu strujom u području Tokija gdje su tvrtke djelomično prekinule proizvodnju.

Japanska novinska agencija Kyodo izvijestila je i kako je na obalama prefekture Miyagi danas pronađeno oko1.300 tijela žrtava prošlotjednog potresa i tsunamija koji je uslijedio nakon njega. Podsjetimo, Japan je u petak pogodio potres jačine 8.9 stupnjeva po Richteru, nakon čega je uslijedio ogroman tsunami, za čijim se žrtvama još uvijek traga i koji je prouzročio nesagledivu štetu.

Gotovo 4.000 mrtvih

Službeni broj poginulih u potresu i tsunamiju u Japanu popeo se na 1.833, no to ne uključuje ranije spomenutih 1.300 pronađenih tijela, koje je objavila agencija Kyodo. Japanska policija izvijestila je kako se nestalima smatra najmanje 2.369 osoba. No još uvijek nema informacija ni o 10.000 nestalih iz mjesta koje je potopio tsunami. Broj smrtno stradalih neprestano raste, a strahuje se da će ih biti najmanje 10.000.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene