Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja nevoljama

Probudio se vulkan, najavljen novi potres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan na jugozapadu Japana počeo je izbacivati kamenje i pepeo do visine od 4.000 metara, nakon stanovitog dvotjednog primirja, priopćile su vlasti.

Shinmoedake koji leži na visini od 1.420 m na otoku Kyushu, u siječnju se probudio prvi put nakon 52 godine. Buđenje erupcije događa se dva dana nakon potresa magnitude 8,9 stupnjeva, praćena tsunamijem koji su u petak poharali sjeveroistok zemlje, oko tisuću kilometara od vulkana. Japanske vlasti su ograničile pristup Shinmoedakeu, koji je dio lanca Kirishimija u čijem sastavu je dvadesetak vulkana.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama

Mogućnosti od novog potresa

Japanska meteorološka agencija upozorila je u nedjelju na pojačanu opasnost od novog potresa magnitude 7 i više, do srijede ujutro, ocijenivši da vjerojatnost novog tako jakog potresa iznosi 70 posto. 'Postoji opasnost od 70 posto da će se dogoditi novi potres magnitude 7 i više' u iduća tri dana, naime do 16. ožujka ujutro, rekao je direktor za seizmičko predviđanje te agencije Takashi Yokota, a prenijeli su mediji.

>> Japanski premijer: Ovo je najveća kriza od 2. svjetskog rata

Vjerojatnost za potres poslije postupno pada, pa će od 16. do 18. ožujka biti 50 posto. Veći broj naknadnih potresa magnitude od 2 do gotovo 7 stupnjeva zatresao je tlo Japana od petka, kada se dogodio prvi potres magnitude 8,9 s epicentrom u podmorju ispred sjeveroistočne obale, po podatcima Američkog geofizičkog instituta (USGS). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene