Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani sela Biala u južnoj Poljskoj žive u strahu od misterioznog predatora koji im napada i ubija stoku.


Životinja, za koju se pretpostavlja da je velika mačka viđena je više puta, te čak i snimljena mobitelom. Jedan vozač prijavio je policiji slučaj kada mu je velika mačka skočila na automobil dok je tragao za divljači. 'Svi su uplašeni. Sigurni smo da će se to stvorenje opet vratiti', kaže jedan od mještana kojem je predator pobio stoku. Iako je već pokušao osigurati svoje blago, priznaje da ne zna kako je životinja uspjela ući.

Vezani članci Bračni par Vrbatović - 2 Umjesto gradskog asfalta za život su odabrali malu seosku općinu: "Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna..." Putokaz do sela Korona - 1 Nije baš svaka korona strašna... U njoj se može živjeti, ali može je se i naručiti: "Je li opasna? Nije, zdrava je"

Mještanima je preko lokalnih medija savjetovano da ne napuštaju domove poslije mraka, te da putuju automobilom kad god su u mogućnosti. 'Bojim se da me nešto ne počne slijediti, jer nemam pojma o čemu se radi', dodaje stanovnik sela koji kuću nikad ne napušta bez palice u rukama.

Stručnjaci iz regionalnog veterinarskog centra usporedili su dlaku pronađenu na životinjama koje je ubio misteriozni predator, s onom od Snježnog Leoparda, te zaključili da se uzorci podudaraju. Teresa Gerga iz zoološkog vrta u Krakowu upozorila je mještane kako su te velike mačke mnogo opasnije nego što se čine unutar kaveza. No stručnjak za životinje Antoni Gucwinski zbunjen je činjenicom da leopard napada stoku, te ne slijedi svoje normale prehrambene navike. Objašnjava kako te mačke svoj plijen inače vrebaju iz zasjede i nikad ne osakaćuju namjerno.

Ipak, lokalni farmeri boje se da, bez obzira na to koje stvorenje napada njihovu stoku, vraćat će se sve dok ne bude uhvaćeno ili ubijeno.