Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žele referendum

Prvi veliki prosvjed od stupanja Kurza na vlast: Gotovo 100 tisuća Austrijanaca na ulicama protiv 12-satnog radnog vremena

Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP)
Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Foto: Afp
Između 80.000 i 100.000 osoba, prema podacima policije i sindikata, prosvjedovalo je u subotu u Beču protiv namjere austrijske vlade da produži radno vrijeme na 12 sati te da maksimalan broj sati dozvoljenog radnog vremena tjedno poveća na 60.

Prosvjedna povorka, koji je organizirala moćna sindikalna konfederacija OeGB, razišla se bez incidenata nakon što je došla u središte grada.

Pročitajte i ovo Supermarket - 1 Planirajte na vrijeme Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Rad trgovina i šoping-centara na izborni dan Planirajte kupovinu Detaljno radno vrijeme trgovina i šoping-centara na dan izbora

To je bio prvi veliki skup nakon stupanja na vlast mladog konzervativnog čelnika Sebastiana Kurza krajem 2017. godine. To je također najveći prosvjed nakon 2003. kada se više desetaka tisuća prosvjednika usprotivilo mirovinskoj reformi.

Nakon što je vlada istaknula potrebu da poduzeća budu konkurentnija, parlament je tu mjeru u četvrtak usvojio, a sindikalni krugovi su reagirali kritikom, kao i Katolička Crkva.

Do sada je uobičajeno radno vrijeme u Austriji iznosilo osam sati dnevno i 40 tjedno, a maksimalno je bilo dozvoljeno 10 sati dnevno i 50 tjedno. Vlada te brojke želi povisiti na 12 sati dnevno i 60 tjedno.

Pod pritiskom oporbe, vlada je izmijenila početni plan i jamčila da će se 12 sati dnevno ili 60 tjedno ostvarivati samo na temelju dobrovoljnog rada.

Predsjednik OeGB-a Wolfgang Katzian je pozvao koaliciju na vlasti, izabranu na temelju obećanja da će proširiti djelokrug izravne demokracije, da na referendumu narod pita za mišljenje.

Nakon šest mjeseci koalicije "ljudi vladi daju račun", ocijenio je bivši kancelar Christian Kern, šef Socijaldemokratske stranke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene