Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP)
Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Foto: Afp

Između 80.000 i 100.000 osoba, prema podacima policije i sindikata, prosvjedovalo je u subotu u Beču protiv namjere austrijske vlade da produži radno vrijeme na 12 sati te da maksimalan broj sati dozvoljenog radnog vremena tjedno poveća na 60.


Prosvjedna povorka, koji je organizirala moćna sindikalna konfederacija OeGB, razišla se bez incidenata nakon što je došla u središte grada.

Vezani članci Ugostitelji su nedavno jednosatnim prekidom rada upozoravali na probleme zbog pandemije Ugostitelji nakon novih mjera upozorili: "Morat ćemo dignuti cijene, ne želimo biti lice Jihadi Johna protiv stožera" Prosvjed Vigilarea unatoč mjerama na Markovu trgu - 1 Nakon pucnjave na Markovu trgu udruga Vigilare održala skup: "Molili smo se i sve prijavili ranije"

To je bio prvi veliki skup nakon stupanja na vlast mladog konzervativnog čelnika Sebastiana Kurza krajem 2017. godine. To je također najveći prosvjed nakon 2003. kada se više desetaka tisuća prosvjednika usprotivilo mirovinskoj reformi.

Nakon što je vlada istaknula potrebu da poduzeća budu konkurentnija, parlament je tu mjeru u četvrtak usvojio, a sindikalni krugovi su reagirali kritikom, kao i Katolička Crkva.

Do sada je uobičajeno radno vrijeme u Austriji iznosilo osam sati dnevno i 40 tjedno, a maksimalno je bilo dozvoljeno 10 sati dnevno i 50 tjedno. Vlada te brojke želi povisiti na 12 sati dnevno i 60 tjedno.

Pod pritiskom oporbe, vlada je izmijenila početni plan i jamčila da će se 12 sati dnevno ili 60 tjedno ostvarivati samo na temelju dobrovoljnog rada.

Predsjednik OeGB-a Wolfgang Katzian je pozvao koaliciju na vlasti, izabranu na temelju obećanja da će proširiti djelokrug izravne demokracije, da na referendumu narod pita za mišljenje.

Nakon šest mjeseci koalicije "ljudi vladi daju račun", ocijenio je bivši kancelar Christian Kern, šef Socijaldemokratske stranke. (Hina)