Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom. U isto vrijeme protiv nove Vlade prosvjedovalo je oko 6000 ljudi.

Galerija


Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OVP) postao je namlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.

Vezani članci Čestitke Kurzu (Foto: Dnevnik.hr) Izbori u Austriji: Narodnjaci pobjednici, moguća koalicija sa Zelenima Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Foto: AFP) Austrijski izbori: Očekuje se Kurzov povratak u 'kancelariju'

Populistički čelnik Heinz-Christian Strache preuzeo je dužnost vicekancelara, a njegova Slobodarska stranka (FPO) dobila je resore unuatrnjih i vanjskih poslova te obrane.

Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, pozvao je novu vladu da poštuje manjinska prava i radi u korist svih Austrijanaca.

"Vaša je zadaća brinuti se za dobrobit svih građana Austrije. U demokraciji su dozvoljena različita mišljenja“, rekao je predsjednik.

Vrijednost jednog društva mjeri po tomu kako se odnosi prema slabijima, dodao je Van der Bellen koji se otvoreno protivio ulasku FPO-ea u vladu, aludirajući na najavljenu strogu politiku prema useljenicima.

U budućoj narodnjačko-slobodarskoj koalicijskoj vladi osam ministara dolazi iz redova OVP-a i šest iz redova FPO-a.

Neki mediji kritizirali su činjenicu da su FPO-u, koji se otvoreno zalaže za stroži odnos prema kriminalu i useljenicima, pripali resori poput ministarstva obrane i unutarnjih poslova.

Protiv nove Vlade prosvjedovalo oko 6000 ljudi

Na trgu ispred predsjedničke rezidencije oko 6000 prosvjednika je parolama poput "Na želimo nacističke svinje“ demonstriralo protiv konzervativno-desničarske vlade. 

Sebastian Kurz, austrijski kancelar i Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije (Foto: AFP)
Prosvjedi protiv nove austrijske Vlade (Foto: AFP) Foto: Afp

Manja grupa prosvjednika bacala je petarde, rajčice i jaja na pripadnike specijalne policije, a demonstranti koji su se okupili ispred predsjedničkog ureda uglavnom su mirno prosvjedovali.

Demonstracije je organiziralo nekoliko ekstremno ljevičarskih, antifašističkih grupa kojima su se pridružili i studenti.

Sebastian Kurz, austrijski kancelar i Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije (Foto: AFP)
Prosvjedi protiv nove austrijske Vlade (Foto: AFP) Foto: Afp

Prijevremeni parlamentarni izbori u listopadu su održani nakon što je zbog neslaganja sa socijaldemokratskim partnerom OVP napustio vladu na inicijativu novog predsjednika stranke Kurza.

Nova vlada je obećala liberalniju poreznu politiku i stroži odnos prema useljeničkom i izbjegličkom pitanju. Kurz i njegov zamjenik Strache, obećali su da će Austrija ostati na proeuropskom pravcu i da će se nova vlada zalagati za "što jaču Europsku uniju“. (Hina)