Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan je objavio svojevrsnih 10 zapovjedi za vozače, u kojima između ostalog stoji da se vozilom ne smije ubiti, nikako piti i voziti te obvezno pomoći unesrećenima u slučaju prometne nesreće.


U ovom neobičnom dokumentu upozorava se kako automobil u određenim situacijama, kao što su opasna vožnja ili prostitucija, može biti biti i sredstvo počinjenja grijeha. 

Vezani članci Vatikan, ilustracija Sveta Stolica prvi put objavila proračun svoje uprave za imovinu, doznajte koliko nekretnina posjeduje u Italiji i svijetu Kaos u prometu - 21 Ne zna se tko je ovim pametnjakovićima dao vozačku, no posljedice su katastrofalne

Vatikan također upozorava da opasna vožnja izaziva i nepristojne geste, psovke i odustajanje od građanske odgovornosti što je, prema Vatikanu, neprihvatljivo i grešno ponašanje. 

Zato se od vozača u dokumentu traži da voze prema prometnim propisima i s moralnim osjećajem i molitvom u srcu. 

Kardinal Renato Martino, koji je bio na čelu ureda koji je izradio dokument, kaže kako je Vatikan odlučio reagirati na činjenicu da je vožnja sve češći uzrok smrti. 

- U prosjeku milijun i 200 tisuća ljudi godišnje izgubi život na cestama diljem svijeta. To je tužna realnost i velik izazov za društvo i crkvu, kaže Martino.

Dokument je namijenjen biskupskim konferencijama diljem svijeta kako bi ga koristile u svom pastoralnom radu, ali trebao bi se naći i u kapelicama pored prometnica, odmaralištima i stajalištima za kamione.

Deset zapovjedi za vozače su:

1. Ne ubij

2. Cesta je mjesto suradnje i zbližavanja s ljudima, a ne mjesto smrtonosne prijetnje

3. Ljubaznost, poštovanje propisa i oprez pomoći će u nezgodnim trenucima

4. Budi milosrdan i uvijek pomogni unesrećenima

5. Automobil ne smije biti sredstvo iskazivanja nadmoći ili počinjenja grijeha

6. Ljubazno i milosrdno uvjeriti vozače koji nisu u stanju voziti, da ne sjedaju za volan

7. Pruži potporu obiteljima žrtava u prometu

8. Pokušaj spojiti počinitelje prometnih nesreća i njihove žrtve kako bi se mogli pomiriti i kako bi žrtve počinitelju mogle oprostiti

9. Na cesti uvijek štiti one najugroženije

10. Budi odgovoran prema drugim sudionicima u prometu