Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nanijeli štetu Crkvi

Vatikan: Medijski napadi nisu oslabili Papin autoritet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavni medijski napadi na papu Benedikta XVI. povezani s pedofilskim skandalima unutar Katoličke crkve nisu oslabili Papin autoritet ni angažman Kongregacije za doktrinu vjere u borbi protiv seksualnog nasilja nad maloljetnicima, izjavio je u subotu glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi.

'Nedavni medijski napadi, bez sumnje su u određenoj mjeri naškodili Crkvi, no nisu oslabili Papin autoritet, kao ni angažman Kongregacije za doktrinu vjere protiv seksualnog nasilja nad maloljetnicima, već su ih samo potvrdili i ojačali', rekao je glasnogovornik za Radio Vatikan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ovo je demon" Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: Pakao je počeo u drugom razredu osnovne - "Tko bi izgubio morao bi se skidati..." Ilustracija Još jedna žrtva Mučna ispovijest muškarca kojeg je zlostavljao svećenik: "Svakog dana kročiš iz strave u stravu. To me ubilo"

Priznao je kako je način na koji se Katolička crkva odnosi prema pitanju seksualnog zlostavljanja maloljetnika 'ključna za njezin moralni kredibilitet'. Prema pisanju New York Timesa Benedikt XVI. nije sankcionirao krivce 1996., kada je bio na čelu Kongregacije za doktrinu vjere koja se bavila pitanjima pedofilije unutar Katoličke crkve. Tada je jedan američki svećenik bio optužen za višestruko zlostavljanje oko 200 gluhe djece.

I kardinal Walter Kasper stao je u Papinu obranu, kazavši kako je među prvima koji se zalažu za što oštrije kazne prema zlostavljačima. No, istaknuo je, kako napadi na papu Benedikta XVI. 'prelaze svaku mjeru pravičnosti i lojalnosti'. Za subotnje izdanje talijanskog lista Corriere della Sera Kasper je rekao kako Katolička crkva mora biti puno predostrožnija i opreznija kada je riječ o ovakvim pitanjima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene