Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u utorak optužbe HDZ-a da je "čovjek bez vizije" koji samo želi privatizirati javni zdravstveni sektor poručivši da "ima viziju" i želi osigurati kvalitetne zdravstvene usluge za građane bez povećanja participacije.


"Imamo viziju i znamo što želimo, a objede na osobnoj razini više govore o onima koji ih izgovaraju", prokomentirao je Varga izjavu Pave Kostopeča iz Odbora za zdravstvo HDZ-a koji ga je optužio da je "čovjek bez vizije, nevjerodostojan političar i blefer bez pokrića", čiji je jedini cilj "beskrupulozna privatizacija hrvatskoga zdravstvenog solidarnog sustava".

Vezani članci Stranke na vlasti u županijama Žustra borba za pozicije šefova županija: "Ako netko tko uopće tu ne živi uspije u uvjeriti ljude da mu daju povjerenje, znači da ja nisam dobro radio posao" Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Filipović o tužbi Škare Ožbolt: "Pokušava kontrolirati štetu koju si je sama napravila"

Želimo postići sveobuhvatne i kvalitetne zdravstvene usluge za naše građane bez povećanja participacije i to ostvarujemo, primjerice kroz "Program plus" za smanjenje lista čekanja, zahvaljujući kojem je 96.000 ljudi svoje pretrage obavilo ranije pretrage nego što je bilo predviđeno. To svjedoči o poboljšanju kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava, rekao je Varga za posjeta varaždinskoj Općoj bolnici, gdje je pustio u rad najsuvremeniji digitalni mamograf vrijedan 1,9 milijuna kuna.

HDZ oštro na ministra: 'Varga je blefer bez pokrića'

Varga je pritom komentirao i naplaćivanje stomatoloških usluga, te izmjene mreže javne zdravstvene službe.

"Svaki stomatolog koji ima ugovor s HZZO-om mora pacijentima jasno naglasiti koje usluge su besplatne i pružiti te usluge bez dodatne naplate. Za ono što nije u sklopu standarda stomatološke zdravstvene zaštite, ako se dogovori s pacijentom, mora se izdati predračun i dogovoriti termin kada će te usluge biti izvršene", kazao je ministar.

Za izmjene mreže javne zdravstvene službe rekao je da "u predizbornoj godini ima jakog politiziranja na lokalnoj razini".

Izmjene i dopune mreže su uobičajene, od županija se tražilo da kažu koje su njihove specifičnosti. Izrazito tehnokratski postupak se ispolitizirao, ali Ministarstvo će ga nastaviti voditi. Sve što je specifična potreba na terenu bit će uvaženo i neće biti velikog odstupanja od dosadašnjeg stanja, ustvrdio je Varga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook