Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma zdravstva

HDZ oštro na ministra: 'Varga je blefer bez pokrića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Ministarstvo zdravlja 2. srpnja povuklo iz hitne procedure izmjene dvaju ključnih zakona u zdravstvu, te najavilo donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, pokušaj vladajućih da preko tih zakona, u zadnjoj godini mandata, reformiraju javni zdravstveni sektor doživio je u utorak žestoku kritiku iz redova HDZ-ova Odbora za zdravstvo, ali i iz redova pravne struke i sindikata.

Član HDZ-ova odbora Pavo Kostopeč nazvao je ministra zdravlja Sinišu Vargu "bleferom bez pokrića" zbog pokušaja reforme zdravstva koja, kaže, ne može uspjeti, a u čijoj su podlozi "skrivene namjere privatizacije javnog zdravstvenog sektora".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno" Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Kostopeč je pozvao Vargu da javno objavi konkretne brojke o "iznimnim organizacijskim i financijskim rezultatima HZZO-a i bolnica u proteklih šest mjeseci", zbog kojih su navodno zakonske izmjene povučene iz hitne procedure.

"Dosta je bilo Varginih smicalica i eksperimenata", poručio je Kostopeč na konferenciji "Izazovi i perspektive hrvatskog zdravstva", održanoj u utorak u organizaciji HDZ-ova Odbora za zdravstvo.

Posebno je istaknuo nezainteresiranost premijera Zorana Milanovića, jer se "do sada ni jednom riječju nije osvrnuo na tu ključnu reformu, već se ponaša kao da se ona provodi u Zanzibaru, a ne u Hrvatskoj".

Ovako ključne reforme ne mogu voditi ministri, već premijer mora preuzeti odgovornost, poručio je te istaknuo primjer američkog predsjednika Baracka Obame koji je s reformom zdravstva počeo u trećem mjesecu mandata, a ne tri mjeseca prije odlaska s vlasti, kao što to radi Milanović.

Po Kostopečovoj ocjeni, vladajuća koalicija, preko ušteda na zdravlju građana, želi naći izlazak iz krize. "Nije vrijeme da se preko zdravlja građana izlazi iz krize. Najprije treba provesti sve druge reforme, a tek onda rezati u zdravstvu", istaknuo je Kostopeč te poručio da će HDZ znati "iznaći način kako očuvati solidarni zdravstveni sustav".

Profesor radnog i socijalnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Viktor Gotovac upozorio je na nedostatak kontinuiteta u vođenju zdravstvene politike, još od početka 90-ih.

Svaka nova vladajuća garnitura pristupa izmjenama zakona "ab ovo", bez komunikacije s oporbom. Kada se ovako, pred kraj mandata, mijenjaju ključni zakoni bez političkog konsenzusa, velika je vjerojatnost da će ih se ponovno mijenjati nakon izbora. Sve to ostavlja dojam da je riječ samo o populizmu i PR-u, a ne o stvarnim promjenama, smatra Gotovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene