Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski premijer Manuel Valls ocijenio je u petak da se na Bliskom istoku provodi pokušaj "iskorjenjivanje kršćana" i pozvao da se stane na kraj tom progonu koji provodi Islamska država, posebice u Iraku i u Siriji.


"Moramo stvari nazvati pravim imenom, utvrditi istinu, kršćani Istoka, kao i druge manjine, putem zastrašujućeg terorizam trpe iskorjenjivanje u toj regiji", rekao je Valls u Parizu na obilježavanju stogodišnjice genocida nad Armencima.

Vezani članci Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...'' Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

"Njihova sudbina je prvi puta spomenuta u Vijeću sigurnosti prije nekoliko tjedana, na poticaj Francuske", rekao je, dodajući da se tome treba stati na kraj.

"Ne zaboraviti genocid znači učiniti sve da ga se izbjegne, dok je još vrijeme", rekao je šef vlade i pozvao na obraćanje pozornosti na sirijske Armence. "Armenci su ponovo progonjeni jer su Armenci. Zatvaranje očiju je suučesništvo", naglasio je.

Najmanje 300.000 kršćana je izbjeglo iz Sirije od početka rata 2011. U Iraku ih još ima oko 400.000, prema oko 1,4 milijun 1987. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook