Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na skupu u Stockholmu do kraja bi tjedna trebao biti objavljen prvi dio izvješća o globalnom zatopljenju za koje je odgovoran čovjek. Očekuje se da će to biti dosad najoštrije upozorenje na uzbunu.


Međuvladina skupina o promjenama klime (IPCC) počela je u ponedjeljak u Stockholmu skup koji bi u petak trebao završiti objavom prvog dijela izvješća o globalnom zatopljenju za koje je odgovoran čovjek, a očekuje se da će to biti dosad najoštrije upozorenje na uzbunu i poziv vlada na akciju.

Vezani članci Sukobila se policija i prosvjednici u Mjanmaru - 5 Žestok sukob policije i vojske s prosvjednicima u Mjanmaru: Ubijeno 18 ljudi, više od 30 ih je ozlijeđeno Himalaja, ilustracija (Foto: AFP) Šokantni nalazi o najvišem planinskom lancu na svijetu, ugrožene 2 milijarde ljudi: "Ovo je klimatska kriza za koju nikada niste čuli"

Znanstvenici i predstavnici 195 vlada pripremit će nacrt izvješća u kojem će pokušati objasniti i zašto je globalno zagrijavanje usporilo u ovom stoljeću unatoč povećanim emisijama takozvanih stakleničkih plinova za koje je odgovoran upravo čovjek svojim aktivnostima.

Stručnjaci će u petak predstaviti sažetak teksta, a ono će biti naputak vladama koje su se obvezale do kraja 2015. godine u Ujedinjenim narodima dogovoriti sporazum o izbjegavanju najtežih učinaka globalnog zatopljenja.

>> Rusi traže od UN-a dozvolu za 'hakiranje planeta'

Ljudske aktivnosti, prvenstveno korištenje fosilnih goriva, glavni su uzročnik globalnog zagrijavanja od 50-ih godina i to čak do 95 posto, stoji u nacrtu.

U zadnjem izvješću iz 2007. godine tom se uzročniku pripisivala 90-postotna odgovornost za zagrijavanje planeta, odnosno 66 posto u izvješću iz 2001.

'Velika je vjerojatnost da je to uzrok zagrijavanja oceana, topljenja snijega i leda, rasta razine mora i ekstremnih klimatskih promjena', stoji u nacrtu izvješća u koji je agencija Reuters imala uvid.

Predviđa se da će se mnogi učinci globalnog zagrijavanja pogoršati ako vlade drastično ne smanje emisije plinova s učinkom staklenika. Izvješće IPCC-a pripremalo je 259 autora iz 39 zemalja, a nakon prvog dijela u petak očekuju se još četiri dijela tijekom 2014.

Vlade u svijetu zadnjih su se godina trsile pojačati slab svjetski gospodarski rast i stoga su se relativno malo bavile klimatskim promjenama, ističu stručnjaci i podsjećaju da su se članice Ujedinjenih naroda na svjetskom summitu u Kopenhagenu 2009. propustile dogovoriti o sporazumu UN-a o globalnom zatopljenju.

A zatopljenje jest činjenica. Temperature bi mogle porasti za 4,8 stupnjeva Celzijeva u ovom stoljeću, no njihov bi se rast mogao ograničiti na 0,3 C ako se drastično smanje emisije stakleničkih plinova. U nacrtu teksta stoji da će razine mora, koje su porasle za 19 cm u 20. stoljeću možda rasti za novih 26 do 81 cm pri kraju stoljeća čime će ugroziti obale.

Rast razine mora predviđen u ovom nacrtu daleko je iznad prognoza iz 2007., iako izvješće nije uzelo u obzir sve opasnosti topljenja leda na Grenlandu i Antarktici.

IPCC će biti pod pojačanim nadzorom jer je izvješće iz 2007. pretjerano procijenilo razinu topljenja ledenjaka na Himalaji. No, revizija njihove ocjene pokazala je da greška pri izračunu nije utjecala na zaključke.

Nacrt izvješća želi objasniti zašto temperature nisu rasle i više u ovom stoljeću. 'Petnaest godina duga stanka uobičajena je' kada se promatraju podaci o promjenama klime u povijesti, stoji u popratnom tehničkom izvješću od 127 stranica.

Kombinacija prirodnih varijacija i drugih čimbenika kao što su erupcije vulkana koje zamagaljuju sunčevu svjetlost izazvale su tu stanku, navode stručnjaci te predviđaju nastavak globalnog zagrijavanja idućih godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook