London je osvanuo u posebnom 'olimpijskom' ruhu povodom svečane ceremonije otvorenja Olimpijskih igara.


Svečanost će otvoriti aktualni James Bond - Daniel Craig, a nastupit će ukupno 15.000 izvođača. Uz neviđene mjere sigurnosti na otvorenje dolazi 120 svjetskih dužnosnika te brojne zvijezde.

Vezani članci Kravat pukovnija vratila se na zagrebačke ulice - 1 Jedinstveni hrvatski doprinos svjetskoj kulturnoj baštini: Smjena straže Kravat pukovnije na zagrebačkim ulicama Viktorija Bednjanec - 2 Stotinu djela velikog umjetnika: Dnevnik Nove TV na otvorenju izložbe sezone, koju je posjetio i predsjednik

Ovo su najskuplje Olimpijske igre u povijesti. 620 milijuna eura vrijedan novi olimpijski stadion spreman je primiti 62 tisuće gledatelja na svečanosti otvaranja koja stoji oko 35 milijuna eura.

Građani Londona negodovali su zbog visine troškova ove ceremonije. Cijele Olimpijske igre financiraju se iz više izvora. Najveći dio troškova past će na leđa vlade Velike Britanije.

Danny Boyle, inače filmski redatelj, umjetnički je direktor svečane ceremonije, a njegova je zadaća u svega nekoliko sati svijetu predstaviti britansku povijest na kreativan način. U javnost su već iscurili neki podaci o samom izgledu ceremonije otvorenja, međutim tek ćemo večeras saznati što je za nas pripremio ovaj kreativni redatelj.

>> Generalna proba otvaranja Igara prošla u najboljem redu

Boyle se zahvalio i svim volonterima bez kojih ovaj pothvat ne bi bio moguć. Njih čak 70.000 svakodnevno je radilo, bez obzira na vremenske uvjete. 'Ova ceremonija je njihova, ova zemlja je njihova, oni su stvarno najbolji dio svih nas', rekao je Boyle. Za njihovu sigurnost, kao i dva milijuna turista pobrinuti će se čak 17.000 vojnika te 23.000 redara.

Oko 120.000 osoba koje su u ponedjeljak i četvrtak sudjelovali na probnom otvaranju morale su obećati da neće otkriti nikakve detalje oko tajne koju Britanci spremaju na otvorenju. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.