Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarne priče

Ušao je u naše živote prije 22 godine, ali ona je i dalje tu negdje: ''Mišu moj mali, samo sam ti htjela reći…''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka marka bila je jedna od najpopularnijih valuta, a premda ju je euro uspješno zamijenio, do danas su ostale nezamijenjene milijarde njemačkih maraka, i to ne samo u Njemačkoj, nego i u inozemstvu.

Njemačka marka je vječna. Prošle su već 22 godine otkako je euro ušao u naše živote, ali milijarde njemačkih maraka i dalje su negdje.

Zapravo, gotovo svugdje. Samo ove godine je razmijenjeno 53 milijuna njemačkih maraka, uz neke pomalo i bizarne priče.

Ubrzo nakon početka ove godine, koja samo što nije skliznula svome kraju, jedan čovjek je došao u ekspozituru Bundesbanke i predstavio se kao član lokalnog udruženja za zaštitu životinja.

''Udruženje je dobilo neočekivanu božićnu donaciju - 24.900 maraka u novčanicama od 100 maraka.

Nakon što je razjašnjeno porijeklo požutjelih novčanica i nesumnjivo dokazana njihova autentičnost, Bundesbanka je društvu za zaštitu životinja prebacila protuvrijednost od gotovo 13.000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 Pitanje budućnosti Investicija koja se uvijek isplati: Neki to rade iz gušta, drugi iz potrebe, ali nikada nije prekasno, a jedno je presudno

"Mišu moj mali, samo sam ti htjela reći koliko mi nedostaješ. Tvoja draga, 14. 6. 1996., 23,20'' - bilo je ispisano na novčanici od pet maraka koja je također ove godine našla put do njemačke centralne banke Bundesbank i završila u drobilici kao i sve druge stare njemačke marke, piše Deutsche Welle.

Središnja banka uspješno posredovala u svađi između supružnika

Svađe među partnerima često izazivaju male stvari, no rijetko se dogodi da se umiješa Bundesbanka - činjenica da je njezin muž bez njezina pristanka poslao 20,78 njemačkih maraka Bundesbanci za razmjenu u eure toliko je razljutila ženu, da je muž brže bolje požurio u poslovnicu Bundesbanke u Mainzu, prije nego što su kovanice ondje stigle i zamolio da mu se vrati sav taj sitan novac.

''Srećom, naše kolege su prepoznale njegov paketić i vratile ga poštom. Nadamo se da smo uspjeli malo smiriti svađu", rekao je član odbora Bundesbanke Burkhard Balz u intervjuu za dpa.

Njemačka je jedna od šest zemalja eurozone u kojoj je zamjena stare nacionalne valute u eure moguća na neograničeno vrijeme, naime, to je još moguće u Austriji, Irskoj, Estoniji, Latviji i Litvi.

Bundesbanka je ove godine u više od 91.000 slučajeva uspjela razmijeniti stare novčanice i kovanice njemačke marke za eure. Od siječnja do kraja studenog prikupljeno je nešto više od 53 milijuna njemačkih maraka, što je više od 27 milijuna eura, a to znači da se obujam razmjene maraka u eure povećao drugi put zaredom.

"Očekujemo da će i idućih godina biti razmijenjeno puno njemačkih maraka", rekao je Balz i dodao da je uvijek impresioniran kada vidi koliko ih još nije vraćeno nazad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Prema Bundesbanci, krajem studenog 2023. još uvijek se negdje nalazi nešto manje od 12,2 milijarde maraka, što je oko 6,24 milijarde eura. Riječ je o novčanicama u vrijednosti od oko 5,7 milijardi maraka i kovanom novcu od oko 6,6 milijardi maraka.

Neke od starih novčanica i kovanica vjerojatno nikada neće biti zamijenjene, primjerice jer su u rukama kolekcionara. Bundesbanka također pretpostavlja da su značajne zalihe i u inozemstvu s obzirom na to da je njemačka marka širom svijeta bila popularna kao rezervna valuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene