Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje i sestara

Iz Hrvatske iselio rekordan broj liječnika! "Stvarno sam više nego zadovoljan, bolje mi je tu"

Aktualno Galerija Liječnici u inozemstvu - 5 Liječnici u inozemstvu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici u inozemstvu - 4 Liječnici u inozemstvu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici u inozemstvu - 3 Liječnici u inozemstvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici u inozemstvu - 2 Liječnici u inozemstvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Liječnici u inozemstvu - 1 Galerija 1/7 >>
U godini koja se bliži kraju najveći broj liječnika u posljednjih deset godina napustio je zemlju. U prosjeku imaju 36 godina, najčešće odlaze u Njemačku i to, uglavnom, zbog uvjeta rada. S jednim od njih za Dnevnik Nove TV razgovarala je Martina Bolšec Oblak.

U bolničkoj kuti britanske bolnice Fran Stjepan Naranđa radi točno godinu dana.

"Stvarno sam i više nego zadovoljan. Kontinuirano štrajkamo, borimo se za bolje uvjete", javio se putem Skypea mladi liječnik Fran Stjepan Naranđa reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Na pitanje poboljšavaju li štrajkovi uvjete rada u Britaniji rekao je kako još uvijek čeka zemlju gdje će zdravstvo biti savršeno organizirano "ali bolje mi je tu nego što je bilo u Hrvatskoj".

Fran Stjepan jedan je od 1188 liječnika koji su otišli iz Hrvatske u posljednjih deset godina. Prema Atlasu liječništva najviše, njih 141, otišlo ih je upravo 2023. godine!

Pročitajte i ovo Dobro raspoložen Andrej Plenković Uoči superizborne godine Rezultati istraživanja nekima nisu sjeli: "Uopće ne znam o čemu govorite"

"Kada ih pitamo za razloge rangiraju ovako: uvjeti rada, uređenost sustava, a na trećem mjestu je plaća", kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Zbog tih razloga odlaze u prosjeku 36-godšinjaci, u 57 posto slučajeva je riječ o liječnicama s osam godina iskustva. Najčešće odlaze u Njemačku. Manjak liječnika osjete i hrvatski pacijenti, a pogotovo je devastirana obiteljska medicina.

"Samim time što nam nedostaje 400 liječnika na primarnoj razini, a bolnički liječnici odrade preko 3 milijuna prekovremenih sati godišnje, dovoljno govori imamo li ili nemamo dovoljno liječnika. Dakle, nemamo ih dovoljno", upozorio je Luetić.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Proizvod se povlači, a trgovac vam za njega ne želi vratiti novac bez računa? Evo što možete učiniti

Zamjeraju ministru Berošu

Obiteljski liječnici ministru zamjeraju jer se, kažu, više bave administracijom nego zdravstvom, kritike mu stižu i zbog ugovora za specijalizacije koje nazivaju robovlasničkim. I zbog toga, kažu krovne liječničke udruge, liječnici odlaze.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je pak izjavio: "Djelomično se osjećam krivim, kao i za svako drugo zbivanje u hrvatskome zdravstvenom sustavu, ali niz je faktora koji uječu na taj odlazak. Treba istaknuti da se dio naših liječnika vratio. Po prosječnom broju liječnika na 100 000 stanovnika ne stojimo uopće loše u Europi".

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Iznenađeni? Slažete li se s predsjednikovim tvrdnjama o korupciji? Pogledajte kako ste glasali u anketi Dnevnika Nove TV

Pročitajte i ovo Riječki nadbiskup Mate Uzinić drži propovijed na božićnoj polnoćki Pjesma za mir Riječki nadbiskup na božićnoj misi govorio o važnosti pjesme, spominjao i Woodstock: "Nemojmo se olako odricati svoje tradicije, ali..."

U posljednjih deset godina najviše je otišlo anesteziologa, psihijatara, radiologa, ginekologa, pedijatara.. No struka upozorava da je stanje još ozbiljnije kada su u pitanju medicinske sestre. Procjena je da ih nedostaje oko četiri tisuće.

Tanja Lupieri, predsjednica Udruge medicinskih sestara objasnila je da "medicinske sestre čine 50 posto svih zdravstvenih djelatnika u sustavu i bitno nam je da ih imamo dovoljan broj jer to je velika opasnost za cijeli zdrvastveni sustav i za funkiconiranje ukoliko se ne počne proaktivno raditi na tome da se medicinske sestre što više zapošljavaju".

Iako je Hrvata sve manje, potrebe za medicinarima nikad nisu bile veće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene